biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Rustykalna tarta orzechowa bez jajek


Gdyby nie World Baking Day, odłożyłabym sobie to ciasto na jesień, bo właśnie z nią mi się bardzo mocno kojarzy. Teraz jestem bardziej za owocowymi ciastami, ale miałam ochotę na coś orzechowego. Zachęciło mnie też to, że tarta jest bez jajek :) To dla mnie nadal ciekawostka ;)
Wyglądem trochę przypomina mazurka, jest niemiłosiernie słodkie i smakuje... świętami :)
Niestety u mnie nie cała masa stężała, choć piekłam dłużej. Po przekrojeniu ze środka wypłynęło trochę przesłodkiej masy miodowej. Za to z mieszanką orzechów jest bardzo dobra. Polecam z gałką kwaskowych lodów limonkowych :)

rustykalna tarta orzechowa bez jajek

RUSTYKALNA TARTA ORZECHOWA (BEZ JAJEK)

składniki na tartę o średnicy 25-27cm:

Ciasto:
- 1 1/2 szkl mąki + do podsypywania
- 1/4 szkl cukru
- szczypta soli
- 1/2 szkl zimnej margaryny pokrojonej w kostkę (u mnie po prostu pół kostki - 125g)
- 4-5 łyżek śmietany 30%

Masa orzechowa:
- 1/2 szkl brązowego cukru (u mnie trzcinowego)
- 1 1/2 szkl białego cukru
- 1/4 szkl miodu koniczynowego (u mnie akacjowego)
- 1/2 szkl margaryny (znowu użyłam 125g)
- 2 łyżki bourbonu (u mnie brandy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
- 1 1/2 szkl prażonych orzechów włoskich
- 3/4 szkl prażonych migdałów w skórkach
- 3/4 prażonych i obranych orzechów laskowych
- garść suszonej żurawiny

Wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać margarynę pokrojoną w kostkę i siekać, aż całość będzie konsystencją przypominała bułkę tartą. Dodać 4 łyżki śmietany i zagnieść gładką kulę. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze jedną łyżkę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy lub blacie i cienko rozwałkować. Wyłożyć ciastem foremkę do tarty. Pozbyć się nadmiaru ciasta (ja zrobiłam z nich grubszy brzeg). Znowu przykryć ciasto folią i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i dociążyć fasolą, ceramicznymi kulkami lub czymś innym. Piec 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i dopiekać bez niego jeszcze 5-6 minut, aż ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Zmniejszyć temperaturę do 170°C.
W średnim rondelku wymieszać oba cukry, miód i margarynę. Rozpuścić, co jakiś czas mieszając. Gdy całość się połączy, zdjąć z ognia, dodać kremówkę, alkohol i ekstrakt waniliowy (który ja pominęłam). 
Można od razu wrzucić posiekane orzechy i żurawinę, ja jednak je ułożyłam na kruchym spodzie i zalałam masą cukrowo-miodową.
Piec całość 20 minut (ja piekłam 40, wcześniej cały czas płynęło na środku, a i tak pod orzeszkami nie do końca mi się zsiadło). Po tym czasie masa jest nieco galaretowata, ale stężeje po 3h (u mnie spędziła noc stygnąc razem z piekarnikiem).

rustykalna tarta orzechowa bez jajek

rustykalna tarta orzechowa bez jajek
źródło: World Baking Day, przepis na poziomie 89 autorstwa Monique Davies

brave baker
A Ty co dziś upiekłaś lub upiekłeś? :)
niedziela, 19 maja 2013, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/05/19 19:26:50
pyszności
-
2013/05/19 20:25:32
O rany :) Zasłodziło mnie na sam widok! Musiało być pyszne :)

Dziękuję za udział w akcji! :D
-
2013/05/22 10:41:49
Ładnie wygląda - niestety mam uraz po cieście orzechowym, które dawno temu jadłam, było ochydne.
-
2013/05/22 10:43:21
Świetnie wygląda!
-
2013/05/22 13:03:33
Kamila dokładnie :)

Ewa oj było baaardzo słodko :)

Helena różne są ciasta orzechowe. Jadłam ich wiele, sama też przeróżne piekłam i każde jest w stanie smakować zupełnie inaczej. Jeżeli w ogóle lubisz orzechy, to warto poszukać tego, które będzie Ci smakowało :)
-
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/05/22 19:54:02
ta tarta wygląda bardzo bardzo kusząco....
Szablon