biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Zawijany kurczak w sosie cebulowym


Była już wersja uboższa, bo bez sosu. Była też wersja z sosem paprykowym. Obie były dukanowe. Tym razem wybrałam opcję nieco mniej dietetyczną, z innym sosem, ale równie smaczną :)
Choć przyznam szczerze, że część kurczaka nie zmieściła nam się do naczynia żaroodpornego, więc go obsmażyłam i dusiłam z odrobiną sosu, który został na patelni i okazał się lepszy. Połowę upieczonego kurczaka razem z sosem, który został nam na drugi dzień też przełożyłam na patelnię i też był lepszy od zwykłego pieczonego. Tak że następnym razem przygotuję to danie w ogóle bez piekarnika, od razu na patelni :) Choć z piekarnika kurczak jest delikatniejszy i niektórym taki może bardziej odpowiadać. Warto samemu sprawdzić obie wersje i wybrać dla siebie lepszą :)

kurczak zawijany w sosie cebulowym

ZAWIJANY KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM

składniki na 4 porcje:

kurczak:

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- sól i pieprz
- suszony tymianek i oregano
- słodka mielona papryka
- mielone chili
- mąka do obtaczania
+ wykałaczki

sos cebulowy:

- 4 duże cebule (u mnie białe i czerwone)
- 1/2 szkl oliwy
- 2 szkl rosołu (drobiowego)
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

Piersi kurczaka oczyścić, pokroić na 12 podłużnych kawałków. Każdy kawałek doprawić nie żałując przypraw, dość ciasno zawinąć w boczek lub szynkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokroić w plastry. Podsmażyć na oleju, żeby się zeszkliła. Zalać rosołem i dodać masło. Doprawić solą i pieprzem, zalać sosem mięso w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać ok. 40 minut w 160°C.

kurczak zawijany w sosie cebulowym

źródło: forum Cincin
wtorek, 11 czerwca 2013, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/11 15:53:57
Wygląda super i sądzę, że również tak smakuje :) Nie jestem maniakalnym mięsożercom, ale kurczak jest zawsze pożądany! :)
dariawkuchni.blogspot.com
-
2013/06/16 19:30:12
Fajna opcja na kurczaka. Podobna mi się.
-
2013/07/10 23:57:29
o kurcze jak to pięknie wygląda! na bank rewelacyjnie smakuje. numer jeden na obiad dla mojego męża gdy tylko wrócę z wakacji!

p.s. co do pasty z makreli w akcji "nakarm cukrzyka" to spokojnie można użyć przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu bez cukry lub kupnego ketchupu bez cukru- udało mi się kiedyś zakupić taki w lidlu ;)

serdecznie pozdrawiam i dodaje do ulubionych ;)
-
2013/09/27 11:52:19
Przepyszne danie. Robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem nam smakowało :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Szablon