biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka szparagowa po chińsku


Raz na jakiś czas lubię takie ciepłe dodatki obiadowe. Tę fasolkę pierwszy raz przyrządziłam 5 lat temu, od tamtej pory kilka razy trafiła na mój stół, ale zwykle o zdjęciu przypominałam sobie już po zjedzeniu ;) Tym razem się udało i mam nadzieję, że dzięki temu ten przepis trafi do większej ilości osób, bo warto.
Bardzo polecam ten szybki i prosty przepis. Fasolka w takim wydaniu jest o niebo lepsza od zwykłej, gotowanej, podawanej z maślaną bułką tartą (choć jestem wielką fanką tejże). Ma oryginalny, orientalny smak, a do tego jest o wiele lżejsza, niemal dietetyczna :)

fasolka po chinsku

FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU
(South Beach - Faza I) 

składniki na 4 porcje:

- ok. 250g świeżej fasolki szparagowej (może być więcej)
- 2 ząbki czosnku
- cebula dymka (2 małe lub 1 większa)
- olej arachidowy do smażenia
- 2 łyżki rosołu drobiowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki długości ok. 4cm. 
Ugotować w osolonej wodzie (ok 15-25 minut). 
Cebulkę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać olej w woku (u mnie ok. 1 łyżeczki), zeszklić czosnek (ważne, żeby się nie spalił), dodać fasolkę i delikatnie mieszając, obsmażyć. Wlać rosół (nie zawsze mam domowy, więc wlewam wodę i smakuje tak samo, jak z rosołem) i ocet ryżowy, dodać cebulę.
Mieszając delikatnie, smażyć do odparowania większości płynów. 
Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym, przemieszać i wyłożyć na talerze jako dodatek.

Polecam z Grillowaną piersią kurczaka 5 smaków, którą przyrządził Gabryś

fasolka po chinsku

źródło: książka "Kuchnia chińska podbija świat" Wolfgang W. Reichert, Eugene H. Liu

nakarm cukrzyka - LATO  warzywa strączkowe
kuchnie świata C
środa, 17 lipca 2013, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/17 12:50:11
Bardzo fajny sposób na fasolkę! Dziękuję za udział w akcji :)
-
2013/07/17 14:19:14
Wybacz brak bannerka/odnośnika. :) Ja od pewnego czasu z zasady nie dodaję bannerów do każdego wpisu, tylko do panelu bocznego, bo takie zabiegi bardzo obniżają jakość strony i jej czas ładowania dla czytelników.
Ale odnośnik do akcji jest już dodany. Przepraszam za kłopot i jeszcze raz dzięki za świetną i mądrą akcję :)
Zdrówko dla taty! Pozdrawiam!
-
2013/07/20 13:53:45
dlatego dopisałam że może być serek naturalny :)
Szablon