biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Pałki kurczaka pieczone na warzywach, w rękawie

 

Troszkę się spóźniłam, bo to raczej jesienne danie. Ale zimą też polecam spróbować :) Czego możecie się spodziewać? Delikatnych, rozpływających się w ustach warzyw, soczystego kurczaka i sosu ze słodkim czosnkiem. Pyszne, zdrowe i rozgrzewające danie. Tylko zamarynowałam mięso, pokroiłam warzywa, wszystko zapakowałam do rękawa i upiekłam. Idealne danie dla zapracowanych i zmarzniętych, bo piekarnik dobrze grzeje ;)
Przyznaję, że trochę się bałam, że batat będzie zbyt słodki i trochę zepsuje efekt, na szczęście świetnie się skomponował z pozostałymi składnikami i nieco ożywił całość. A jak pięknie wygląda :)

pałki kurczaka na warzywach
PAŁKI KURCZAKA PIECZONE NA WARZYWACH, W RĘKAWIE
(South Beach, faza I)

składniki na 4 porcje:

- 4 pałki kurczaka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki harissy w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 batat
- 1/2 dużej białej cebuli
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 średnia papryka
- 1/2 średniej cukinii
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 gałązka świeżego oregano
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego

Skórę z pałek kurczaka zdjąć lub ponakłuwać ostrym nożem. 
Natrzeć mieszanką oliwy, soli, pieprzu i mielonej papryki. 
Przykryć i odstawić do lodówki na noc. 
Słodkiego ziemniaka obrać i pokroić razem z papryką w średnią kostkę. 
Cebule i pieczarki pokroić w ćwiartki. 
Cukinii i czosnku nie obierać. Cukinię jedynie umyć i pokroić w dużą kostkę.
Wymieszać warzywa z solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, świeżymi ziołami, łyżką oliwy i octem. 
Rozgrzać piekarnik do 170°C, duży kawałek rękawa do pieczenia rozłożyć na blasze.
W środku ułożyć warzywa, a na nich mięso.
Spiąć końce rękawa, wstawić do piekarnika i piec przez godzinę.
Po godzinie delikatnie rozciąć rękaw na górze i dopiekać jeszcze 15 minut, żeby skórka kurczaka się zrumieniła.
Po wyjęciu z piekarnika, rozciąć rękaw na tyle, żeby można było wyjąć zawartość, ale zostawiając na dnie soki.
Wyłożyć warzywa i mięso na talerze. Pozostały sos przelać do miseczki.
Wyłowić upieczony czosnek i wycisnąć go do miseczki z sosem. 
Dokładnie wymieszać i podać jako sos do polewania. Ewentualnie można go trochę zredukować w rondelku. 

sos 
pałki kurczaka na warzywach

nakarm cukrzyka jesienią

piątek, 13 grudnia 2013, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/13 20:36:54
mam pałki :) jutro zrobie :)
-
2013/12/15 01:13:55
i jak? zrobiłaś? :)
-
2013/12/18 14:34:34
Wczoraj zrobiłam pałki w sosie grzybowym z sosem grzybowym - w domu się zajadali. Przepis świetny na pewno spróbuje zrobić
-
2013/12/25 13:40:47
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Szablon