biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Jajka herbaciane

 

Udało mi się połączyć GP Chin i Wielkanoc! Zupełnie zapomniałam o tych jajkach, choć chciałam je zrobić już dawno. Są proste w przygotowaniu i fajnie wyglądają :) Jak dla mnie tylko są zbyt anyżowe, ale ja anyżu w ogóle nie lubię i raczej unikam ;)

jajka herbaciane

JAJKA HERBACIANE

składniki:

- 6 jajek
- 2 łyżki herbaty
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego

Jajka ugotować na twardo i lekko przestudzić.
Toczyć każde z osobna po blacie delikatnie dociskając, żeby skorupka lekko popękała.
Zagotować herbatę, anyż, sól, cukier i sos sojowy w 0,75l wody.
Włożyć przygotowane wcześniej jajka i gotować ok. 1h, co jakiś czas obracając, żeby się równo zafarbowały.
Zostawić w zalewie do ostygnięcia.
Ostrożnie obrać i podawać marmurkowe jajka. Najlepiej przekrojone na pół. 

Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny

źródło: książka Kuchnia chińska podbija świat Wolfgang W. Reicht, Eugene H. Liu, tłum. Ewa Jaroszewicz


 jajka na wielkanoc  lekka wielkanoc  wielkanocne smaki  

poniedziałek, 21 kwietnia 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/04/21 19:36:16
Pięknie wyglądają. :)
Szablon