biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Babka majonezowa z czereśniową niespodzianką

 

Już dawno kusiła mnie babka majonezowa, ale jakoś nie było okazji, żeby ją upiec. Zawsze w święta były inne wypieki, które z nią wygrywały. Nie tym razem :) Karmel-itka zaprosiła do wspólnego pieczenia tejże babki, więc się przyłączyłam. Nie chciałam dodawać aromatów ani barwników, ale też nie chciałam takiej zwykłej babki. Stąd czereśniowa niespodzianka w środku :) 

babka majonezowa

BABKA MAJONEZOWA Z CZEREŚNIOWĄ NIESPODZIANKĄ

składniki na 1 babkę:

- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- ok. 1 szkl czereśni bez ogonków i pestek, przepołowionych

lukier:
- cukier puder (ok. 1 szkl)
- mleko (ok. 2-3 łyżeczek)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier.
Dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku.
Przesiać do masy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć.
Dodać majonez, wymieszać.
Przelać połowę ciasta do wysmarowanej tłuszczem lub silikonowej foremki do babki.
Ułożyć połówki czereśni, przykryć pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Ostudzić.
Wystudzoną babkę pokryć lukrem i zostawić na godzinę, żeby zastygł.

babka majonezowa


babka majonezowa


babka majonezowa


źródło: blog W kuchni Karmel-itki
sobota, 21 czerwca 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/06/21 18:12:53
Cudowna niespodzianka. Babka wygląda wspaniale :)
-
2014/06/22 13:28:11
Ślicznie się ta babka prezentuje. Piekłam kiedyś babeczki majonezowe. Z czereśniami musi być pyszna. Takie letnie smaki ;)
-
2014/06/22 13:59:16
Z czereśniową wkładką musiała smakować wyśmienicie :)
Bardzo apetyczne zdjęcia :)
Szablon