biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kaiserschmarrn - omlet cesarski z karmelizowanymi truskawkami

 

Austriacki słodki, poszarpany omlet (ja swój po prostu pokroiłam, ale to raczej nie ma wpływu na smak). Puszysty i przypominający placuszki, które robiła mi Babcia, jak byłam mała. Zwykle podaje się go z sosem śliwkowym lub jabłkowym, ale ja postawiłam na sezonowe truskawki. Może jesienią spróbuję ze śliwkami i cynamonem. Swoją nazwę zawdzięcza Franciszkowi Jezefowi I - cesarzowi Austrii, który ponoć był wielkim fanem tego typu placków. 

Kaiserschmarrn

KAISERSCHMARRN 

składniki na 1 dużą lub 2 średnie porcje:

- 3 jajka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl mleka (125ml)
- 100g masła

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka wymieszać z mąką, cukrem, ekstraktem, solą i mlekiem.
Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do ciasta. 
Rozpuścić masło na patelni i wlać ciasto.
Smażyć na małym ogniu, do ścięcia się brzegów.
Ostrożnie obrócić, podzielić na małe kawałki i jeszcze chwilę podsmażać.
Podawać posypany cukrem pudem, z sosem owocowym.

Kaiserschmarrn

KARMELIZOWANE TRUSKAWKI

- masło do smażenia (u mnie 1 łyżeczka)
- truskawki (garść)
- cukier (u mnie 1 łyżka)
- sok z pomarańczy (u mnie wyciśnięty z połówki)

Na patelni rozpuścić masło.
Truskawki pokroić i wrzucić na patelnię.
Posypać cukrem i podsmażyć, mieszając.
Zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę smażyć, do zgęstnienia sosu.

Kaiserschmarrn


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014
niedziela, 22 czerwca 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/06/22 16:59:11
Wielkie mniam!
Fajnie,że zrobiłaś.
Idealnie pasuje do austriackiej Formuły.
-
2014/06/22 17:05:06
Amber dziękuję za podpowiedź z truskawkami :)
-
2014/06/22 18:04:50
Uwielbiam takie omlety :)
-
2014/06/22 18:16:14
Dla mnie idealny, bo nie trzeba go ładnie obrócić. A to mi nigdy prawie nie wychodzi...
-
2014/06/22 18:38:08
Shinju ja też :)

Gin86 ja się już nauczyłam, ale metodą z talerzem ;) inaczej nie ma szans
-
2014/06/22 23:14:00
Franciszek Józef wiedział co dobre. Takim omletem zacząć dzień... bezcenne. Dziękuję Daria za wspólną "podróż" po kuchni austriackiej. Pozdrawiam. Danusia. :)
-
2014/06/29 19:36:18
PRZEPIĘKNIE WYSZŁO CI CIACHO :) POZDRAWIAM SERDECZNIE :)
Szablon