biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Knekkebrød - norweskie chrupkie pieczywo (żytnie, z ziarnami, South Beach)



Lubicie chrupkie pieczywo? Lubicie sezamki? A jesteście w stanie wyobrazić sobie ich wytrawną, bogatą wersję? Ja nie byłam w stanie sobie tego wyobrazić, ale jak spróbowałam pierwszego kawałka, tak właśnie poczułam. Trochę to dziwne, bo sezamu w porównaniu z innymi składnikami jest tu niewiele, ale jednak jest bardzo mocno wyczuwalny. Dla mnie to zaskakująco dobrze, choć nie jestem fanką słodkich sezamków.
Wiecie, zawsze chciałam zrobić chrupkie pieczywo, ale nie wiedziałam, jak się do tego zabrać. Okazja pojawiła się zupełnie przypadkiem, bo trafiłam na zaproszenie do Czerwcowej Piekarni i stwierdziłam, że to jest ten moment. I bardzo dobrze zrobiłam! A po biscotti spodobało mi się podwójne pieczenie ;)
Co mogę powiedzieć o tym pieczywie? Jest bardzo chrupiące, słone (bo ja prawie w ogóle nie solę), wychodzi go dużo, można je traktować zarówno jako chleb, jak i jako przekąskę/chipsy, tylko zdrowe :) Cudownie chrupie, dobrze się przechowuje i jest bardzo smaczne.

Knekkebrod

KNEKKEBRØD
(South Beach, faza II)

składniki na 2-3 blachy (zależy jak cienko rozsmarujesz)

- 200 ml otrębów pszennych
- 200 ml płatków owsianych
- 200 ml pestek dyni
- 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
- 200 ml ziaren słonecznika
- 100 ml siemienia lnianego
- 100 ml ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10-15 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem.
Dużą blachę*wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równą, naprawdę cieniutką warstwę masy.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie pokroić na prostokąty (w tortownicy na trójkąty), świetnie daje sobie z tym radę okrągły nóż do pizzy.
Pokrojone wstawić drugi raz do piekarnika i dopiekać, aż będą całkiem suche. Odpowiednio cienko rozsmarowane kawałki upieką się w 30-40 minut.
Wyjąć, porozdzielać i studzić na kratce.
Dobrze wystudzone można przechowywać bardzo długo w pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

*ja użyłam jednej dużej blachy i 2 tortownic, ale spokojnie starczyłoby mi masy na więcej. Część za grubo rozsmarowałam i piekły się bardzo długo (nawet do 1,5h)

knekkebrod
wtorek, 17 czerwca 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/06/17 21:21:36
Cieszę się,że upiekłaś z nami .
Pysznie Ci wyszło chrupkie pieczywo!
Listę piekących dopiero podam po wszystkich zgłoszeniach pod moim wpisem.
POzdrawiam.
-
2014/06/17 22:20:55
Podany w fantastycznej scenerii :) Dziękuję za wspólne chwile!
-
2014/06/18 00:12:32
widać że smakowity podgryzacz się upiekł!
-
2014/06/18 06:55:58
ślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki go uwielbiają :)
dopiszesz mnie do listy?
pozdrawiam cieplutko!
-
2014/06/18 08:02:00
Widzę,że chlebek , który nazwałam na swój użytek turbo odkurzaczem udał się i smakuje wszystkim, tego chleba nie da się chyba zepsuć.
Dziś robię następny, tym razem z dodatkiem żurawiny. Pozdrawiam. :)
-
2014/06/18 12:16:06
Pyszne i zdrowe,dziekuję za ten raz i do nastepnego :-)
-
2014/06/18 12:42:03
chlebek wart tego by wypiekanie powtórzyć, a co ważne pewnie zawsze się udaje, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
-
2014/06/18 12:45:47
Amber też bardzo się cieszę, pyszny pierwszy raz ;)

Ogrodybabilonu dziękuję :) wykorzystałam to, że byłam u Rodziców, wzięłam ich psy, aparat i Knekkebrd na spacer po ogrodzie :)

Beata i to bardzo!

Smakowekubki fajna nazwa :D muszę przyznać, że zaintrygowałaś mnie tą żurawiną

Dorota dokładnie :) Również bardzo dziękuję, bardzo mile spędzony czas i pyszne efekty :)

Urszula zdecydowanie jest do powtórzenia. Może następnym razem pokombinuję trochę z dodatkami :)
-
2014/06/18 13:05:03
Ja już nie po raz pierwszy dzięki Piekarni poznaję smak wypieków do których ciężko mi się zabrać;) Cieszę się, że i Ty dołączyłaś!:)
-
2014/06/18 19:37:06
Cieszę się, że smakował i, że w ogóle zdecydowałaś się piec. Wygląda fantastycznie:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
-
2014/06/19 01:32:29
Dziękuję za wspólne pieczenie.
-
2014/06/19 09:21:37
Fajnie, że z nami piekłaś :)
Pozdrawiam!
-
2014/06/20 11:33:31
Bardzo malownicze zdjęcia. I oczywiście pyszny chlebek. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie, Ela
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/06/20 11:36:41
Chlebek idealny !
Dzięki za wspólny czas :-)
-
2014/06/20 14:09:37
Piękne trójkąty! Dzięki za wspólnie spędzony czas!
-
2014/06/20 18:16:08
Smakowite ,cieniutkie chrupki!
Bardzo pięknie upieczone.
Cieszę się,że dołączyłaś do czewcowej Piekarni.
Pozdrowienia!
-
2014/06/21 09:48:27
Wyglądają jak kupne;)) Dziękuję za wspólną akcję!
-
2014/06/22 10:13:18
Moje wyszły mega słone, jutro powtarzam pieczenie, bo to świetny patent na zdrowy, błyskawiczny chleb.
Miło było piec razem !
-
2014/06/22 22:12:47
Pyszne :) Nam również bardzo smakowały! Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2014/06/30 18:55:55
Wygląda mega smacznie. Dodałam go do listy potraw skandynawskich do zrobienia ;) Dziękuję za dodanie Twojej wersji do mojej akcji. Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów, jeszcze dwa tygodnie!
Szablon