biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Tourtière - kanadyjski placek z mięsem

 

Słyszysz "tourtière", myslisz "co to jest?", prawda? Miałam dokładnie tak samo, jak szukałam kanadyjskich smakołyków. A to prosty placek z ciekawym, mięsnym nadzieniem. Trochę jak pasztet, tylko inaczej doprawiony. Zaskakująco dużo daje tu cynamon. Przyznaję, że trochę spodziewałam się, że będzie smakować jak mięsny piernik, ale na szczęście nie ;) 
Całość jest zdecydowanie lepsza następnego dnia, jak się trochę przegryzie. 

tourtiere

TOURTIÈRE
KANADYJSKI PLACEK Z MIĘSEM

składniki na foremkę o śr. 20cm (6-8 porcji)

ciasto:

- 1 3/4 szkl mąki
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek (90g) zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 4-6 łyżek zimnej wody

nadzienie:

- 1 łyżka oleju
- ok. 230g mielonej wołowiny
- ok. 230g mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (dałam 3/4)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (dałam 1)
- sól i pieprz
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej (pominęłam)
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 szkl bulionu drobiowego lub wołowego
- 1/4 - 1/2 szkl bułki tartej (u mnie wystarczyło 1/4)
- 1 łyżka sosu Worchestershire (w oryginale go nie było)

- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody


Ciasto: Mąkę, sól i masło umieścić w blenderze. Zmiksować do uzyskania czegoś na kształt kruszonki. Przełożyć do miski, dodać 4 łyżki zimnej wody i wyrobić jednolite ciasto. Może się okazać, że będzie potrzebna 1 lub 2 dodatkowe łyżki wody, ale lepiej nie dodawać więcej. Podzielić ciasto na 2 części (u mnie jedna odrobinę większa od drugiej), zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

Mięsne nadzienie: Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić mięso mielone, doprawić solą i pieprzem i rozdzielając kawałki mięsa, smażyć je do zbrązowienia - 8-10 minut. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Jak cebula się zeszkli, wlać bulion i gotować 5-10 minut. Wmieszać w masę bułkę tartą - tyle, żeby wchłonęła płyn. Polecam spróbować i doprawić do smaku. Ja na tym etapie dodałam sos Worchestershire. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Większą część ciasta rozwałkować tak, żeby pokryła dno i boki foremki. Wyłożyć nim foremkę. Wypełnić nadzieniem mięsnym, wyrównać powierzchnię, ewentualnie lekko ubić. Rozwałkować pozostałe ciasto i położyć na wierzchu. Połączyć ze sobą brzegi (na przykład widelcem). Na środku wyciąć niewielką dziurkę. Wymieszać żółtko z łyżką wody i posmarować mieszanką wierzch ciasta.
Piec 25-30 minut lub do zezłocenia się wierzchu (u mnie 50 minut).

meat pie

źródło: blog Cooking Melangery

F1 Kanada
czwartek, 05 czerwca 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Szablon