biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Polenta z jajkiem sadzonym

 

Włoskie śniadanie. Wytrawne, ciepłe, syte. Idealne z filiżanką kawy. W tym przypadku słodka, podsmażona cebulka nieco przełamuje słoność większości składników. Efekt jest ciekawy, nie wiem do czego mogłabym taki posiłek porównać. W każdym razie muszę przyznać, że połączenie świeżej polenty z płynnym żółtkiem, podsmażoną cebulką i chrupiącym boczkiem, jest zaskakująco smaczne. Szczególnie z grzankami.


polenta


POLENTA Z JAJKIEM SADZONYM
 
składniki na 2 porcje:
 
- 1¼ szkl wody
- ¼ szkl mąki kukurydzianej
- 1 czubata łyżka tartego sera Grana Padano
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 1-2 plastry boczku
- bułka z ziarnami
 
W średnim rondlu zagotować wodę z ¼ łyżeczki soli.
Mieszając trzepaczką, wsypywać powoli mąkę kukurydzianą.
Zmniejszyć ogień i mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i będzie się odklejać od brzegów garnka.
Wmieszać ser i oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć na talerze.
Cebulę posiekać (ja pokroiłam w krążki, ale może być kostka), odsączyć i posypać nią polentę na talerzach.
Boczek, jeśli jest w cienkich plasterkach, podsmażyć w całości. Jeśli jest grubszy, pokroić w paseczki i tak podsmażyć. Odsączyć.
Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć pokrojoną na cienkie kromki bułkę.
Wlać na tę samą patelnię łyżkę oleju, rozgrzać.
Wbić ostrożnie 2 jajka. Smażyć, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Doprawić, przełożyć na polentę z cebulką.
Dodać grzanki, posypać boczkiem i ewentualnie serem. Podawać ciepłe.




Wspólne gotowanie z Formułą - 2014


źródło: Rachel Ray

Śniadanie z jajem
~~~


niedziela, 07 września 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.wroclaw.mm.pl
2014/09/07 18:17:33
Super włoskie śniadanie, mniam :-)
-
2014/09/08 20:31:50
Myślę, że po takim obfitym śniadaniu Włosi mają energię na cały dzień. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)
Szablon