biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kalafior z papryką w sosie pomidorowo-kokosowym (South Beach)



Miałam ochotę na jakieś ciepłe, rozgrzewające, a jednocześnie lekkie danie. Coś dietetycznego, ale sytego. I właśnie taki był ten kalafior w aromatycznym, kremowym sosie. Do tego szybki i prosty. To fajne danie zarówno latem, jak i w środku zimy. Bo mrożony kalafior też się sprawdzi.

kalafor

KALAFIOR Z PAPRYKĄ W SOSIE  POMIDOROWO-KOKOSOWYM
(South Beach, faza I)

składniki na 2 porcje:

- 1 mały, świeży kalafior
- 1 łyżka oleju
- 2 małe szalotki
- czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego curry
½ łyżeczki harissy
½ łyżeczki mielonego cuminu
- po ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego (w wersji South Beach - light)
- sól i pieprz

Kalafiora oczyścić i podgotować kilka minut w osolonej wodzie (ewentualnie z odrobiną cukru lub mleka), odsączyć.
Szalotkę posiekać (ja jedną pokroiłam w kostkę, a drugą w krążki. 
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szalotki i paprykę, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wlać puszkę pomidorów, gotować, aż się rozpadną, a papryka zmięknie.
Dodać mleczko kokosowe, wymieszać i dołożyć podgotowanego wcześniej kalafiora.
Podawać od razu, na ciepło.

kalafior
rozgrzewające wege dania II
smaczna jesień
czwartek, 23 października 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/10/23 19:11:21
Mniam, moje smaki, zjadłabym porcyjkę:)
Szablon