biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Chińskie ogórki

 

Do chińskich żeberek, które przygotował Gabryś, pasuje coś orzeźwiającego. Dlatego padło na ogórki. 
Dobrze, żeby były w podobnym klimacie, prawda? Więc sięgnęłam po część tych samych składników.
Ogórki dzięki leżakowaniu w wodzie z lodem i solą zostały chrupiące, a dzięki zalewie nabrały orientalnego posmaku. 

ogórki


CHIŃSKIE OGÓRKI

składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 łyżka soli
- lód w kostkach
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1½ łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka Srirachy
- czarny sezam do posypania

Ogórki dokładnie umyć, ewentualnie obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka (najwygodniej będzie łyżką).
Pokroić w plasterki i włożyć do miski z wodą z solą i lodem na ok. 0,5h.
W tym czasie wymieszać ocet, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i Srirachę.
Ogórki odsączyć, zalać sosem. Wymieszać dokładnie i zamknąć z zalewą na kolejne 0,5h w lodówce.
Podawać odsączone z zalewy, posypane czarnym sezamem.

źródło: Kalyn's Kitchen

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

niedziela, 30 listopada 2014, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Szablon