biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Lekko pikantny kapuśniak z soczewicą


Jak moi Rodzice kilkanaście lat temu kupili Thermomixa, Mama trafiła w jednej z książek na kapuśniak z ketchupem. Okazał się pyszny. Tak bardzo, że Mama przyrządzała go bardzo często. Jak się później okazało, za często, bo w końcu nam się znudził. Od lat go nie jadłam i w ogóle jakoś kapuśniaki inne niż ten z TM do mnie nie przemawiały, więc nigdy sama żadnego nie ugotowałam i w ogóle nie byłam tym zainteresowana. Do czasu, kiedy Gabryś robił porządki w lodówce i ze wszystkich resztek zrobił super zapiekankę makaronową. Jak się dzień później okazało, jednak nie ze wszystkich. Zostawił ćwiartkę wielkiej kapusty. A że ja ostatnio mam silne postanowienie polubienia się z zupami, stwierdziłam, że spróbuję coś wykombinować. Efekt bardzo nas zaskoczył. Niby to już znamy, niby nie przepadamy za kapuśniakiem, a jednak ta zupa z każdą kolejną łyżką wciąga coraz bardziej i ciężko się od niej oderwać! A jak się już porządnie przegryzie, następnego dnia jest fenomenalna. Nawet Gabryś bił mi brawo, że tak trafiłam w nasze kubki smakowe czymś, co zapowiadało się bardzo niepozornie. Już postanowiliśmy, że latem ugotujemy jej dużo więcej ze świeżymi pomidorami i zawekujemy :)

kapuśniak z soczewicą

 

Dzięki Srirachy zupa jest lekko pikantna, co dodaje jej charakteru. Tak samo jak ocet. Do tego jest zdrowy. Soczewica, której właściwie nie czuć, też, a poza tym bardzo syci. I pamiętajcie, że jeśli chcecie zachować wszystkie zdrowotne właściwości miso, dodajcie je na końcu i nie gotujcie. 


kapuśniak z soczewicą


LEKKO PIKANTNY KAPUŚNIAK Z SOCZEWICĄ

składniki na 6-8 porcji:

- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego + po łyżeczce do podania
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
- 1 liść laurowy
- 1½l bulionu drobiowego
- 2 puszki pomidorów (po 400g) 
- ok. 1kg białej kapusty (już bez głąba, wierzchnich liści itd.)
- 1 łyżka ostrego sosu Sriracha
- ¾ szklanki suchej zielonej soczewicy
- 2 kiełbaski śląskie (u mnie z szynki, razem ok. 220g)
- 1 saszetka miso instant(12ml)

W dużym garnku rozgrzać olej, cebulę posiekać i podsmażyć. Gdy zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i bazylię. Po ok. 2 minutach wlać 2 łyżki octu.
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać pomidorami z puszki i bulionem. Doprawić Srirachą. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 0,5h. W tym czasie zalać soczewicę wrzątkiem i odstawić. Po tych 30 minutach odsączyć i dodać soczewicę, gotować kolejne 0,5h. W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę i dodać do zupy. Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Zgasić płomień i wmieszać miso. 
Podawać zupę z dodatkową łyżeczką octu jabłkowego i ewentualnie z chlebem.


kapuśniak z soczewicą
 


Interesuje Cię wersja wegetariańska lub nawet wegańska? Nic prostszego! Wystarczy, że użyjesz bulionu warzywnego i nie dodasz kiełbasy. 


źródło: Eating Bird Food
poniedziałek, 02 marca 2015, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/09 09:58:46
musi być pyszny;
-
2015/03/09 14:41:19
Potwierdzam! :)
-
2015/10/12 16:11:57
___________________________________________________________________________
OCZYWIŚCIE, ŻE MUSI BYĆ PYSZNY. UZUPEŁNIĘ TYLKO, IŻ SOCZEWICA
ZAWIERA OGROMNIE DUŻO WĘGLOWODANÓW CZYLI ENERGII.
PRZEPIS OPRACOWANY I PODANY W WERSJI EKSTRA: WARTOŚĆ!

___________________________________________________________________________
Szablon