biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Makaronowy konkurs Barilla

 

 
Lubie penne? Ja bardzo. To mój ulubiony rodzaj makaronu. Dlatego razem z firmą Barilla zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym najważniejszy będzie właśnie ten rodzaj pasty przypominający pióra. Gotowi?
 
 
Co trzeba zrobić?
1. W komentarzu do tego wpisu podać przepis na danie z makaronem penne rigate (albo sam sos, który będzie do niego pasował)
2. Dopisać w tym samym komentarzu swój adres e-mail
3. Zdążyć do 24.08.2015 do 23:59
4. Zapoznać się z regulaminem
 
Nagrody
3 osoby zostaną nagrodzone zestawami produktów marki Barilla (4 makarony i 2 sosy)
 
 
Proste? Bardzo! To do dzieła :)

Wyniki ogłoszę 26 sierpnia na blogu.
Wyślę także maile do zwycięzców, na odpowiedzi czekam do piątku (28.08)
 
Brakuje Wam pomysłów? Może Steffano Tarazzino Was zainspiruje 

 
poniedziałek, 17 sierpnia 2015, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

  • Konkurs - wygraj wino! 2

    Pamiętacie zeszłoroczny konkurs Polskiej Rady Winiarstwa? Złoty Medal PRW zdobyła Nalewka Babuni Wiśniowa, Kadarka z Różą oraz Półtorak Rodowy. Zgadzasz się z

  • Wyniki dietetycznego konkursu na 6-te urodziny bloga

    UWAGA UWAGA! Pora na wyniki konkursu ! :) Prosiłam Was o przepisy razem ze zdjęciami, ponieważ niezależnie od zaleceń dietetyczki, chcę spróbować Waszych dań :)

  • Konkurs - 6-te urodziny bloga

     UWAGA! Przedłużam konkurs o tydzień! Możecie się zgłaszać do 18.08.2013! Ile to już? 6 lat? WOW! Chyba mogę już powiedzieć, że się trochę nauczyłam go

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: h_anka, *.ists.pl
2015/08/18 00:28:34
Witam,
z przyjemnością wezmę udział w konkursie proponując moją wariację na temat zapiekanki makaronowej. Przepis można zaliczyć do kuchni fusion. W daniu pojawia się włoski akcent (makaron) oraz polskie akcenty... odrobina wędzonego boczku (nadaje daniu nieco "chłopski", wiejski charakter), regionalny ser, kolorowe polskie warzywa oraz zioła, bez których zarówno włoska jak i polska kuchnia nie może się obejść. Aha zapomniałam o jeszcze jednym włoskim akcencie w moim daniu - które zostanie zwieńczone posiekanymi orzechami WŁOSKIMI (a jakże!!!) :-)

zapiekanka makaronowa z bryndzą i boczkiem

Potrzebujemy
makaron penne (ok. pół opakowania)
bryndza (najlepsza "w kostce", OSM Sanok)
mała śmietanka 30%
wędzony boczek
pół papryki czerwonej, pokrojonej w kosteczkę
mały brokuł, zblanszowany, podzielony na różyczki
natka pietruszki lub czosnek niedźwiedzi
ulubione przyprawy, sól, pieprz
garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Makaron gotujemy na pół-twardo, odcedzamy. śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokruszoną bryndzę, mieszamy, aż się rozpuści tworząc sos, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Boczek kroimy (np.najpierw w cienkie plastry, a później każdy plasterek w poprzek na "kolorowe" paski), podsmażamy na patelni do zrumienienia.
Do makaronu dodajemy boczek, różyczki brokuła, paprykę, zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy w piekarniku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub czosnkiem niedzwiedzim i orzechami włoskimi.

pozdrawiam
h_anka

h_anka(at)wp.pl


PS proszę wybaczyć brak dokładnych proporcji, ale gdy przygotowuję tak spontaniczne dania jak to, nigdy nie odmierzam proporcji, zawsze robię na tzw. oko.
-
2015/08/18 00:53:15
Penne rigate z pesto z bobu i bazylii
Składniki:
- 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka)
- 15g liści bazylii
- 15g orzechów pinii
- 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z bazylią
- 1 duży ząbek czosnku
*opcjonalnie: ekstrakt z oregano

Dodatkowo:
- makaron penne rigate

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Orzeszki pinii prażymy na patelni, uważając by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy go pod zimną wodą, gdyż pesto nie będzie się do niego przyklejać).
Smacznego!
peppciaq@gmail.com
-
2015/08/18 00:56:01
Penne rigate z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej
Składniki:
- 250g makaronu penne rigate
- 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
- 250-300g groszku cukrowego (obranego)
- 200g śmietany 12%
- 100g parmezanu
- 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)
- 30 listków bazylii
- 10 listków mięty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!
peppciaq@gmail.com
-
2015/08/18 00:58:22
Penne rigate z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej
Składniki:
- 250g makaronu penne rigate
- 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
- 250-300g groszku cukrowego (obranego)
- 200g śmietany 12%
- 100g parmezanu
- 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)
- 30 listków bazylii
- 10 listków mięty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!
peppciaq@gmail.com
-
Gość: Pobitegarybarbary, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/19 11:27:21
Sos do makaronu z kurczaka i fasolki szparagowej
Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* 0,5 kg pieczarek
* śmietana 18% (330g)
* szklanka bulionu (może być z kostki)
* 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
* 5 łyżek musztardy
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej.

barwis1984@gmail.com
-
Gość: Pobitegarybarbary, *.kpsi.pl
2015/08/19 11:34:37
Sos do makaronu ze szpinakiem i groszkiem
Składniki:
puszka groszku,
1 ostra papryczka chilli,
2 puszki mleka kokosowego,
25 dag szpinaku,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu (może być z kostki),
płaska łyżka brązowego cukru,
płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej,
łyżeczka cynamonu,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut.
barwis1984@gmail.com
-
Gość: Pobitegarybarbary, *.kpsi.pl
2015/08/19 11:40:44
Sos do makaronu z mango i papryczką chilli
Składniki:
łyżka kurkumy, imbiru i chili,
tłuszcz do smażenia,
mango w puszcze,
2 cebule,
1 papryczka chili,
2 łyżki żółtej pasty curry,
mleko kokosowe w puszcze,
sól, pieprz,
2 łyżeczki chili w proszku.
Sposób przygotowania: Na patelni rumienimy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dokładamy pokrojone w kostkę mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i mielone chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
barwis1984@gmail.com
-
Gość: Joanna, *.adsl.inetia.pl
2015/08/20 13:18:18
Sos do makaronu penne

2 pojedyncze filety z kurczaka
4 suszone pomidory w oleju
ser gorgonzola (wedle uznania)
4 plasterki surowego boczku w plastrach
śmietana 18% lub kremówka 150ml
tymianek suszony
papryka ostra
olej
woda

Filety ponacinać w taki sposób, aby w środku powstała kieszonka, do której wkładamy po 2 suszone pomidory i plaster gorgonzoli. Posypujemy filety tymiankiem i papryką, a następnie owijamy plastrami boczku.
Na rozgrzanej patelni na ok. 2 Łyżkach oleju podsmażamy owinięte filety do zarumienienia się boczku (jeśli boczek nie zlepia szczelnie można owinąć dodatkowo filety sznurkiem bawełnianym lub spiąć wykałaczkami). Następnie wlewamy tyle wody, aby sięgałam do 1/3 wysokości mięsa. Przykrywamy patelnie i dusimy na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy filety, a na patelnie wlewamy śmietanę, szczyptę tymianku i resztę gorgonzoli. Po zagotowaniu wkładamy z powrotem filety i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż do zgęstnienia sosu. Wyjmujemy filety i kroimy w plastry. Ugotowany all dente makaron mieszamy z sosem, a na wierzch kładziemy pokrojone filety.
W przepisie celowo nie używam soli, ze względu na to że zarówno boczek jak i gorgonzola są słone.

Pozdrawiam serdecznie
joannaboczek1@o2.pl

-
2015/08/23 08:09:52
Penne to ulubiony rodzaj makaronu mojego męża i córki. Ja osobiście wolę spaghetti, ale czego się nie robi z miłości ;)
Sos, który ostatnio podbił nasze serca to pesto z naci marchewki.
Składniki:
-natka z 1 pęczka młodej marchewki
-100ml oliwy z oliwek
-duża garść uprażonych orzechów laskowych
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Natkę umyć, przebrać i osuszyć. Umieścić w blanderze, dokładnie zmielić, dodając powoli oliwę. Następnie dodać czosnek i orzechy, nadal blendować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić do smaku.

Wspaniale smakuje właśnie z penne. My mamy akurat to szczęście, że posiadamy marchew z własnego ogródka, ale kupiona na bazarku też się nada :)

Kasia Załuska - katarzyna.zaluska123@interia.pl
-
Gość: maksym, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/23 17:50:08
Lubię minimalizm w kuchni, szczególnie teraz, latem, gdy mamy dostęp do pysznych, świeżych warzyw. Dlatego najczęściej w sierpniu na obiad gości u mnie dobrej jakości makaron z najprostszym i najpyszniejszym sosem pomidorowym.

składniki:
3 średnie pomidory
1-3 ząbki czosnku
masło lub oliwa z oliwek
bazylia lub natka pietruszki
makaron
ew. ser (feta, parmezan albo zwykły, żółty)

Przygotowanie: pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć pestki a miąż pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę masła lub oliwy, wycisnąć na to 1-3 ząbki czosnku w zależności od preferencji i zeszklić. Po chwili wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem, bazylią lub natką pietruszki i na wolnym ogniu gotować ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszać i rozgnieść pomidory, by się nie przypaliło. W czasie gdy sos się redukuje makaron ugotować al dente. Gdy makaron jest już prawie gotowy odlać 2-3 łyżki wody w której się gotował do garnka z sosem (dzięki temu nabierze jeszcze lepszej konsystencji), dołożyć makaron, posypać serem, włączyć na chwilę ogień, zamieszać i podawać.

Do sosu oczywiście można również dodawać inne składniki np. pierś z kurczaka, pieczarki (wychodzi wtedy super sos pomidorowo-pieczarkowy, trzeba tylko pamiętać by przyrządzanie sosu zacząć od pieczarek) znakomicie pasują też kapary czy zielone oliwki.


Do makaronu pyszne jest również nasze polskie, pietruszkowe pesto.

Składniki:
pęczek natki pietruszki
garść orzechów włoskich lub pestek słonecznika
oliwa z oliwek (ok. 1/4 szklanki)
ew. łyżka soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
garść startego parmezanu (można pominąć)

Wszystkie składniki blendujemy, całość przelewamy do słoiczka. Można przechowywać w lodówce ok. tygodnia, świetnie sprawdza się nie tylko do makaronu ale też np. jako zamiennik masła, czy dressing do sałatek (wtedy trzeba łyżkę pesto zmieszać z wodą albo oliwą z oliwek)

maksym
so-i[@]o2.pl
-
Gość: Franulka, *.adsl.inetia.pl
2015/08/24 06:00:21
Makaron penne rigate z wódką

2 łyżki oleju czosnkowego
1 cebula
1/4 szklanki wódki
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz, płatki chilli w młynku
makaron penne rigate
szczypiorek do posypania
Rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Lekko posól. Gotuj ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj wódkę i chwilę pogotuj by alkohol wyparował. Dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś do momentu gdy sos stanie się gęsty. Wmieszaj śmietankę. Połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerz. Możesz posypać tartym parmezanem lub zieleniną bazylią, pietruszką lub szczypiorkiem.

franulka5@gazeta.pl
-
Gość: Belibi, *.adsl.inetia.pl
2015/08/24 14:17:55
Spaghetti z sosem z ciecierzycy i z borowikami

Składniki:
1/4 filiżanki suszonych borowików,
1 filiżanki wrzącej wody,
1 średniej cebuli,
2 łodyg selera,
1 średniej marchwi,
3 ząbków czosnku,
80-90 g boczku, pokrojonego na kawałki,
4 łyżek oliwy z oliwek + odrobiny do skroplenia,
3 filiżanek ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżeczek suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/4-1/2 łyżeczki pokruszonych płatków papryki,
ok. 750 g pomidorów śliwkowych,
1 filiżanki białego, wytrawnego wina,
1/2 filiżanki śmietany,
garści świeżej bazylii,
soli i pieprzu,
odrobiny sera parmezan,
450 g makaronu.

Wszystkie warzywa powinny być umyte i posiekane. Makaron ugotuj al dente.

Przygotowanie:

Zalej borowiki filiżanką gorącej wody i pozostaw na ok. 30 minut. W międzyczasie umieść cebulę, seler, marchew, czosnek i boczek w misce robota kuchennego i zmiksuj,nie całkiem gładko. Podgrzej 4 łyżki oliwy i dodaj ciecierzycę. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu, upewniając się jednak, że ciecierzyca pokryta jest oliwą. Następnie dodaj do niej mieszankę warzywną i podsmażaj jeszcze przez chwilę, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj bazylię, oregano i płatki papryki.

Posiekaj drobno borowiki i dodaj do warzyw. Odcedź i zachowaj płyn. Rozgnieć pomidory i dodaj do patelni wraz z winem i płynem z borowików. Duś przez ok. godzinę pod częściowym przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj. Po godzinie, za pomocą blendera delikatnie zmiksuj ciecierzycę. Dodaj śmietanę i, w miarę potrzeby, sól i pieprz. Dodaj liście bazylii. Nałóż na makaron posypany startym parmezanem i polany odrobiną oliwy z oliwek.

SMACZNEGO
belibi@gazeta.pl
-
Gość: Topazik, *.adsl.inetia.pl
2015/08/24 14:26:23
Penne rigate ze szparagami,boczkiem

Składniki
- 500g makaronu penne rigate
- spory pęczek świeżych zielonych szparagów (ok 300-400g)
- 120g chudego boczku wędzonego w kawałku
- 2 łyżki masła
- 200g/ml śmietany 30% lub 36%
- 50g parmezanu w kawałku
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Szparagi płuczemy (szczególnie główki, gdzie lubią ukrywać się ziarenka piasku, które mało przyjemnie chrzęszczą między zębami, jeśli dostaną się do potrawy...), odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na ok 2-centymetrowe kawałki
2. Boczek kroimy na grubsze plastry (3 mm), odcinamy spodnią warstwę tłuszczu, a następnie każdy plaster kroimy w poprzek, w słupki
3. Pokrojony boczek wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do zrumienienia
4. Usmażony boczek przekładamy z patelni na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
5. Na tą samą patelnię (z resztką tłuszczu, który wytopił się z boczku) wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy je na niedużym ogniu, mieszając, aż zmiękną (chodzi o to, żeby zmiękły, ale nie rozmiękły - powinny być usmażone do stanu al dente)
6. W trakcie podsmażania szparagów, nastawiamy wodę na makaron
7. Na osobną patelnię wrzucamy masło i roztapiamy, a następnie dodajemy śmietanę, a gdy te dwa składniki połączą się ze sobą, dodajemy starty parmezan i mieszamy, aż rozpuści się w sosie
8. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
9. Do prawie gotowych szparagów dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych oczkach (ja zrobiłam to na tej samej tarce, której użyłam do starcia parmezanu) lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy, cały czas podsmażamy dalej, na niedużym ogniu, mieszając
10. Do szparagów z czosnkiem dodajemy boczek, mieszamy
11. Do boczku ze szparagami i czosnkiem , mieszamy i doprawiamy pieprzem (jeżeli mimo dodatku boczku i parmezanu całość będzie za mało słona, oczywiście można również dosolić)
12. Z wody, w której gotuje się makaron, odejmujemy ok 1/4 szklanki i wlewamy ją na patelnię z sosem, żeby trochę go rozrzedzić
13. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem
14. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki i serwujemy, a na popitkę białe wytrawne wino
to-paz@gazeta.pl
Smacznego :-)
-
Gość: Cygareta, *.adsl.inetia.pl
2015/08/24 14:44:18
Penne Rigatte z orzechowym pesto i serem

Składniki:
makaron penne rigate - 500gramów

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr- 2 opakowania
dwie garście liści bazylii
ząbek czosnku - 2 sztuki
orzechy włoskie - 15 sztuk
starty parmezan - 60 gramów
liście bazylii do dekoracji
śmietana 36% - 400 mililitrów
oliwa z oliwek - 0.5 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Przygotuj pesto zmiksuj liście bazylii, czosnek, orzechy włoskie, zawartość opakowaniu sosu Knorr dolewając oliwę i śmietanę.

Dodaj parmezan.

Do miski wyłóż makaron, wymieszaj z sosem.

Udekoruj liśćmi bazylii i podawaj gorące.

cygareta1@gazeta.pl
-
Gość: Mikalo, *.adsl.inetia.pl
2015/08/24 16:19:56
Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami


Składniki

-makaron penne rigate pełnoziarnisty
-pomidory z puszki
-dwa pomidory lima
-szalotka
-3 duże kurki
-wino białe półwytrawne
-oliwa
-sól, pieprz
-świeża bazylia
-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany
-parmegiano regiano
Sposób przygotowania
1.
Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory. Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty. Wykładamy na talerz posypujemy serem.

mikalo5@gazeta.pl
-
Gość: Aneta76, *.internetia.net.pl
2015/08/24 23:57:25
Witaj,
Jako danie z makaronem penne rigate proponuję pyszne penne rigate z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
1 opakowanie makaronu penne rogate
- około 400 gram kurek
garść włoskich orzechów
2 ząbki czosnku
opakowanie świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z kurkami, szpinakiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Makaron zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Danie podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.

Moja druga propozycja to penne rigate aglio olio z omułkami.
Potrzebujemy:
500 g makaronu penne rigate
1 kg omułków
4 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
2 papryczki chili
8 łyżek oliwy z oliwek
125 ml białego wina
1/2 cytryny
50 g tartego parmezanu lub grana padano
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron penne rigate ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Szablon