biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z migdałami (+ wersja na Thermomix)


Jest taki jeden jabłecznik, który chciałam zrobić już dawno, bo zawsze zachwycał mnie jego wygląd. Gabryś co prawda stwierdził, że te ponacinane jabłka wygląda jak ziemniaki (zapewne chodziło mu o ziemniaki Hasselback), ale kto by tam się przejmował ;) Akurat dostałam od Rodziców Gabrysia sporo malutkich, za to niesamowicie słodkich winogron i jabłek (z których powstał już kompot i dżem) i choć zużywałam je na bieżąco, to mam wrażenie, że wcale ich nie ubywa. Ale to dobrze, bo dzięki temu mogłam upiec i przygotować dla Was przepis na pyszny jabłecznik z migdałami.

Jabłecznik z migdałami

 

Czy Wy też uważacie, że jabłka najlepiej łączą się z migdałami lub cynamonem? Bo ja tak. Co więcej, uważam, że to kwintesencja jesieni. Soczyste jabłko i garść migdałów lub szczypta cynamonu. Raczej nie jedno i drugie. Raz piekąc konkursową skierlotkę dodałam oprócz migdałów także trochę cynamonu i to był błąd, bo jednak lepsza była z samymi migdałami. Więcej tego nie robię.
 
Oryginał nie miał w sobie nic migdałowego, to mój wymysł. Dodatkowo jest robiony w Thermomixie, którego akurat nie miałam przy sobie (piekłam u Rodziców, mój TM stoi w moim nowym mieszkaniu bez kuchni), więc użyłam zwykłego ręcznego miksera i dodawałam składniki po kolei. Ale spokojnie, opiszę Wam obie metody.
Jaki jest jabłecznik z migdałami? Ładny, bardzo delikatny, wyraźnie migdałowy i jesienny. Idealny do popołudniowej kawy albo kubka gorącej herbaty. Nawet mój Tata chętnie zjadł kawałek, choć stroni od ciast z owocami. Jednak skusił Go mocno wyczuwalny smak orzechów :) 
 
 
JABŁECZNIK Z MIGDAŁAMI
 
składniki na tortownicę o średnicy 30cm:
 
- 130g masła
- 3-4 jabłka po ok. 180g każde (u mnie 7 dużo mniejszych)
- 100g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka cukru migdałowego
- 3 jajka
- 2 łyżki amaretto
- szczypta soli
- 200g mąki pszennej (u mnie tortowej - typ 450)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50g płatków migdałów
 
przygotowanie jabłecznika z migdałami
 
Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Ewentualnie lekko podgrzać.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ostrożnie ponacinać równolegle jabłka od zewnątrznej strony, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawić.
Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem migdałowym. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym jajku, następnie wlać amaretto.
Do masy dodać szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
Na koniec delikatnie wmieszać w masę płatki migdałowe.
Tortownicę o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Przełożyć ciasto i wyrównać je łopatką.
Na wierzchu ułożyć przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 30-40 minut lub do suchego patyczka.
 
 
Przepis na Jabłecznik z migdałami - przygotowanie w Thermomixie
 
Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Ewentalnie lekko podgrzać.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ostrożnie ponacinać równolegle jabłka od zewnątrznej strony, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć masło, jajka, ksylitol, cukier, amaretto, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać 20sek/obr. 6
Wsypać płatki migdałów i wymieszać 5 sek/obr. 3.
Tortownicę o średnicy 30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
Przełożyć ciasto i wyrównać je kopystką.
Na wierzchu ułożyć przygotowane ćwiartki jabłek nacięciami do góry.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 30-40 minut lub do suchego patyczka.


źródło:
 książka Kulinarne ABC dołączona do TM5 (z moimi modyfikacjami)

 

Jabłecznik z migdałami dołącza do akcji Bożeny Ciasto na niedzielę - Szarlotka, jabłecznik.
Kto jeszcze się przyłączył?
Kasia upiekła Szarlotkę
Dorota upiekła Jabłecznik z kruszonką
Iziona upiekła Szarlotkę sypaną
Joanna upiekła Szarlotkę na biszkopcie z galaretką, budyniem i posypką z prażonych migdałów
Aga upiekła Szarlotkę z miętową nutką
Patryk upiekł Francuską szarlotkę
Marzena upiekła Szarlotkę z budyniem
Paulina upiekła Szarlotkę herbacianą z chałwą
Danuta przygotowała Szarlotkę z lodami i bitą śmietaną

 

poniedziałek, 12 października 2015, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/10/12 18:48:47
Jabłka i cynamon to idealna para, smakowite ciasto upiekłas Dario. Dziękuję że wzięłaś udział w wydarzeniu :-)
-
2015/10/12 18:53:52
Ale cudowne ciasto, bardzo mi się podoba. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
-
2015/10/12 22:29:57
Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
Dziękuje za wspólne pieczenie.
-
2015/10/14 13:10:44
Dorota dlatego tu nie ma cynamonu, tylko migdały :D

Marzena dziękuję :) upiekłam je głównie ze względu na jego wygląd, na szczęście smak nie jest gorszy :)

smaczneprzepisy to jest fantastyczne, że niby szarlotka to szarlotka, a jednak każda może być zupełnie inna :)
-
2015/10/24 21:59:12
Podoba mi się wersja na TM, bo ciągle się go uczę :)
A ponacinane jabłka robię niezły efekt :)
-
Gość: Danuta, *.miedzyrzecz.com.pl
2016/11/02 00:14:08
Witam, czy na pewno potrzebna jest aż łyżka (nie łyżeczka?) proszku do pieczenia. Pozdrawiam.
-
2016/11/26 11:24:16
Danuta tak, łyżka, 15g proszku do pieczenia
Szablon