biało-czerwone gotowanie
środa, 24 grudnia 2014

 

Spokojnych i radosnych Świąt :)

zyczenia

11:57, adrijah
Link Komentarze (2) »
wtorek, 16 grudnia 2014

72 strony
31 przepisów
7 osób 
2 miesiące
1 magazyn
 
GRYZ
 
Parę razy wymsknęło mi się, że nie mam na nic czasu, bo pochłonął mnie bardzo fajny projekt. Tym projektem był magazyn Gryz. Wraz z GabrysiemAdąAniąEwelinąLuizą i Przemkiem 2 miesiące temu zaplanowaliśmy wydanie... małej, świątecznej broszurki z maksymalnie 12 stronami przepisów. Ta jednak szybko przerodziła się w 72-stronicowy magazyn, który chcę Wam przedstawić. Jest to efekt naprawdę ciężkiej, intensywnej pracy całego naszego zespołu i jesteśmy z niego niezwykle dumni. Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu, a nasze przepisy wykorzystacie w te Święta we własnych kuchniach. Częstujcie się :)


Gryz nr 1
 
 
 
Możecie nas śledzić również na Facebooku 
 
czwartek, 11 grudnia 2014

Nie lubię serników. Tak, wiem, większość z Was po przeczytaniu tego zdania puka się w głowę. Jak można nie lubić serników? Przecież wszyscy je kochają. Ano właśnie nie wszyscy. To jest moja zmora. W każde święta i na każdej imprezie jest jakiś sernik. I zawsze ktoś próbuje mi go wcisnąć. Tak, jak sernik na zimno jeszcze jakoś ujdzie, a mrożony pokochałam, tak pieczonych nie znoszę. Tym bardziej, że kojarzą mi się z dietą. Słabo, prawda? Mimo wszystko staram się przemóc i pogodzić z sernikami. Tym razem postawiłam na śniadaniowy hit - sernik gotowany. Brzmi ciekawie, smakuje... jak delikatny pieczony sernik waniliowy :) Czyli łatwo się domyślić, że to nie moja bajka. Ale dla tych, którzy lubią serniki, fantastyczne, szybkie śniadanie, które za sprawą dodatków za każdym razem może być zupełnie inne. Ja bym widziała wersję cynamonową albo kakaową. A latem znowu waniliową, ale z dużą ilością świeżych owoców. A Wy? Z czym byście go podali?

sernik śniadaniowy
środa, 10 grudnia 2014

Pyszne ciastka z delikatnym, ale wyczuwalnym smakiem kawy, dlatego warto postawić na taką, która Wam smakuje. Ślimaczki wyglądają bardzo ciekawie, aż ciężko uwierzyć, że można tak łatwo i szybko zrobić takie fajne ciastka w domu. U nas pojawiły się pierwszy raz w zeszłym roku, jako jedne z sześciu rodzajów ciastek, które upiekłam na święta zamiast pierniczków. Muszę przyznać, że te ślimaczki mi najbardziej smakowały i potem chętnie do nich wracałam. Gorąco polecam.

kawowe ślimaczki
sobota, 06 grudnia 2014

Mikołajki. Czas dawania drobiazgów, często słodkich. Jedni kupują słodycze i chowają je dzieciom pod poduszkę, inni przygotowują samodzielnie pierniczki i chowają do skarpet. A może warto zrobić i wręczyć bliskim coś oryginalniejszego? W Stanach Zjednoczonych bezy pod różnymi postaciami na święta są dość popularne, u nas chyba mniej. A jeszcze w formie choinek? Kto to widział? Ano ja widziałam. I stwierdziłam, że koniecznie muszę spróbować. Ani trochę nie żałuję :) Choineczki okazały się prostsze, niż sądziłam, a wyglądają uroczo. Wierzę, że każdy obdarowany ucieszy się z takiego prezentu :)

bezowe choinki
środa, 03 grudnia 2014


To już naprawdę jest koniec naszego wspólnego gotowania z Formułą. Sezon skończył się ponad tydzień temu, dobiegł też końca nasz tydzień nadrabianie zaległości. Teraz już pora na szykowanie się do świąt :)
Wszystkie poniższe przepisy dodałam też do odpowiednich wcześniejszych podsumowań.


Zobaczcie, ile smakowitych przepisów udało nam się nadrobić:



bułki


Chińskie ogórki - Daria (ja) (GP Chin)

ogórki



żeberka



pita



hummus



kurczak



kurczak


Ramen - Anna (GP Japonii)

ramen


Tahini - Danusia (GP Abu Dhabi)

tahini



Bardzo Wam dziękuję dziewczyny (i chłopaki ;)z a udział zarówno w tym wydarzeniu, jak i we wszystkich poprzednich :)


Jeśli macie jakieś uwagi co do organizacji wspólnego gotowania i pomysły jak je usprawnić, koniecznie dajcie znać.


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

wtorek, 02 grudnia 2014

Kto by pomyślał, że jeden z moich najbardziej domowych i w moim odczuciu polskich obiadów, bazuje na węgierskim kurczaku :) Muszę przyznać, że smakuje bardzo domowo, idealnie nadaje się na niedzielny obiad z rodziną - nawet z Babcią tradycjonalistką :) Ja co prawda preferuję wersję ostrzejszą, ale spokojnie możecie użyć tylko soli i słodkiej papryki i taka wersja też już jest smaczna, ja jednak miałam ochotę na mocniej doprawione mięso. Danie jest bardzo proste. W czasie, kiedy kurczak się dusi, można sobie spokojnie obrać i wstawić ziemniaki i przygotować surówkę. Jeszcze zdąży się przegryźć. A mięso jest mięciutkie, soczyste i samo odchodzi od kości. Warto poczekać godzinę na taki obiad.

kurczak po węgiersku
niedziela, 30 listopada 2014

 

Do chińskich żeberek, które przygotował Gabryś, pasuje coś orzeźwiającego. Dlatego padło na ogórki. 
Dobrze, żeby były w podobnym klimacie, prawda? Więc sięgnęłam po część tych samych składników.
Ogórki dzięki leżakowaniu w wodzie z lodem i solą zostały chrupiące, a dzięki zalewie nabrały orientalnego posmaku. 

ogórki


CHIŃSKIE OGÓRKI

składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 łyżka soli
- lód w kostkach
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1½ łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka Srirachy
- czarny sezam do posypania

Ogórki dokładnie umyć, ewentualnie obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka (najwygodniej będzie łyżką).
Pokroić w plasterki i włożyć do miski z wodą z solą i lodem na ok. 0,5h.
W tym czasie wymieszać ocet, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i Srirachę.
Ogórki odsączyć, zalać sosem. Wymieszać dokładnie i zamknąć z zalewą na kolejne 0,5h w lodówce.
Podawać odsączone z zalewy, posypane czarnym sezamem.

źródło: Kalyn's Kitchen

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

czwartek, 27 listopada 2014

 


Sezon Formuły 1 dobiegł końca, ale trwa tydzień nadrabiania kulinarnych zaległości. Postanowiłam zostać jeszcze w klimatach ostatniego Grand Prix - w Abu Dhabi i tak powstał hummus. To świetna, wegańska, zdrowa przekąska. O ile poda się ją z czymś równie zdrowym ;) Bardzo dobrze łączy się z surowymi warzywami, np. marchewką, selerem naciowym czy papryką. Ale w odrobinę mniej zdrowej wersji polecam również z nachosami. 
 
hummus
 
HUMMUS KLASYCZNY
 
składniki:
 
- 1 puszka ciecierzycy
- 1⁄3 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek + trochę do polania
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pietruszka lub kolendra do posypania
- ew. trochę zalewy z ciecierzycy
 
Ciecierzycę odsączyć (zachowując zalewę), przelać zimną wodą. 
Zmiksować z pastą sezamową, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę zalewy z ciecierzycy.
Podawać polaną oliwą i posypaną posiekaną pietruszką lub kolendrą.
 
hummus
 
Już sam klasyczny hummus jest bardzo dobry, ale po co się ograniczać? W lodówce trafiłam na otwarty słoik suszonych pomidorów i stwierdziłam, że to będzie dobry dodatek. Nie myliłam się :)
 
hummus
 
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI
 
składniki:
 
- 1 puszka ciecierzycy
- 1⁄3 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów z przyprawami
- 4 suszone pomidory + 1 do posypania
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- ew. trochę zalewy z ciecierzycy
 
Ciecierzycę odsączyć (zachowując zalewę), przelać zimną wodą. 
Zmiksować z pastą sezamową, olejem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i przyprawami.
Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę zalewy z ciecierzycy lub więcej oleju.
Podawać polaną olejem z pomidorów i posypaną kawałkami pomidorów.
 
Wspólne gotowanie z Formułą - 2014
poniedziałek, 24 listopada 2014

 

Wspólne gotowanie z Formułą


WOW, ostatnie Grand Prix za nami! Dotarliśmy do końca sezonu. Szybko minęło, prawda?
Na szczęście przed nami jeszcze dodatkowy tydzień gotowania, ale o tym więcej jutro na Facebooku :)


Tymczasem zobaczcie nasze smakołyki :)



falafel


fataair


pudding




NADROBIONE PODCZAS DODATKOWEGO TYGODNIA


pita



hummus


Tahini - Danusia (GP Abu Dhabi)

tahini

Bardzo Wam dziękuję dziewczyny za udział zarówno w tym wydarzeniu, jak i we wszystkich poprzednich :)
Jeśli jeszcze macie ochotę dodać coś, co się nie załapało do wcześniejszych Grand Prix, pamiętajcie, że jutro rusza dodatkowy tydzień na nadrobienie zaległości :)


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
Szablon