biało-czerwone gotowanie
poniedziałek, 09 lipca 2007
Tydzień temu w poniedziałek Mama oznajmiła mi, że od dzisiaj to ja gotuję, więc na pierwszy ogień poszła zapiekanka makaronowa, którą ściągnęłam z kumpeli lekko ją modyfikując.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

składniki:
-0,5kg makaronu (świderki)
-1 marchewka
-1 puszka kukurydzy konserwowej
-1 czerwona papryka
-1 zielona papryka
-0,5kg kiełbasy
-20dkg źółtego sera
-fix Knorr do potraw chińskich
-2-3 cebule

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kukurydzę także odcedzić. Marchewkę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem, ewentualnie doprawić do smaku jakimiś przyprawami. Zrobić sos z fixu według przepisu na opakowaniu. Makaron z dodatkami przekadać na zmianę sosem i żółtym serem. Piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut.
Podawać polane ketchupem lub innym sosem.

Uwagi
W oryginale była papryka marynowana i fix grzybowy.

I obiad załatwiony na 3 dni
1 ... 66 , 67 , 68 , 69 , 70
 
Szablon