biało-czerwone gotowanie

sałatkowo

niedziela, 30 listopada 2014

 

Do chińskich żeberek, które przygotował Gabryś, pasuje coś orzeźwiającego. Dlatego padło na ogórki. 
Dobrze, żeby były w podobnym klimacie, prawda? Więc sięgnęłam po część tych samych składników.
Ogórki dzięki leżakowaniu w wodzie z lodem i solą zostały chrupiące, a dzięki zalewie nabrały orientalnego posmaku. 

ogórki


CHIŃSKIE OGÓRKI

składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 łyżka soli
- lód w kostkach
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1½ łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka Srirachy
- czarny sezam do posypania

Ogórki dokładnie umyć, ewentualnie obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka (najwygodniej będzie łyżką).
Pokroić w plasterki i włożyć do miski z wodą z solą i lodem na ok. 0,5h.
W tym czasie wymieszać ocet, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i Srirachę.
Ogórki odsączyć, zalać sosem. Wymieszać dokładnie i zamknąć z zalewą na kolejne 0,5h w lodówce.
Podawać odsączone z zalewy, posypane czarnym sezamem.

źródło: Kalyn's Kitchen

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

niedziela, 30 marca 2014


Wędrując do Malezji, chciałam przygotować coś wytrawnego, a nawet ostrego. Choć niesamowicie kusiły mnie malezyjskie słodkości, postawiłam na sałatkę. Nigdy wcześniej nie smażyłam świeżych ogórków, a wersja z chili bardzo mnie zaciekawiła. Trochę chyba z tym chili przesadziłam, bo sałatka po przegryzieniu wyszła bardzo ostra, ale też bardzo smaczna i zdecydowanie do powtórzenia :)

Tylko mam problem z tym, skąd faktycznie pochodzi to danie. Część źródeł podaje Malezję, część natomiast Singapur. Trudno, ja się trzymam Malezji ;)


Acar_Timun

ACAR TIMUN
PIKANTNA MARYNOWANA SAŁATKA

składniki:

- duży zielony ogórek
- 1 łyżeczka soli
- 2 średnie marchewki
- duża szalotka
- 3-4 świeże papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1-cm kawałek imbiru
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki zmielonej suszonej papryczki cayenne
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego

Przekroić ogórka wzdłuż na pół i wydrążyć nasionka. 
Pozostały miąższ ze skórką pokroić w cienkie paseczki długości ok. 3,5cm. 
Obsypać solą i odstawić na kwadrans, żeby ogórek puścił sok, po czym odsączyć.
W takie same paseczki pokroić marchewkę, podobnie chili. 
Imbir drobno posiekać.
Rozgrzać olej w woku, wsypać ziarenka gorczycy i posiekany imbir. 
Smażyć, aż ziarna zaczną strzelać. 
Wmieszać mieloną papryczkę cayenne i kurkumę. 
Dodać przygotowane warzywa i smażyć, cały czas mieszając, przez ok. 2 minuty. Ważne, żeby ich nie rozgotować.
Zdjąć wok z ognia i wymieszać jego zawartość z octem ryżowym. Odstawić do ostygnięcia.
Zimne już warzywa przełożyć do słoika, zakręcić i schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać zimne.
Wspólne gotowanie z Formułą - Malezja

czwartek, 09 stycznia 2014



Trwa karnawał, czas domowych imprez i przygotowywania drinków oraz przekąsek. Czy sałatkę też można zaliczyć do przekąsek? Nawet jeśli nie, to ta się jak najbardziej nadaje na tzw. prywatkę. A jeśli żadnej nie macie w planach, to polecam ją jako dodatek do obiadu :)
Tak, wiem, proponuję Wam sałatkę z pomidorami w styczniu, a choć zimę mamy łagodną, znalezienie dobrych, dużych pomidorów jest trudne. Ale spokojnie, pomidorki koktajlowe też jak najbardziej tu pasują :)

salatka z prazona cebulka

SAŁATKA Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

składniki:

- kilka liści sałaty
- 3 jajka na twardo
- 3 średnio duże pomidory
- kilka łyżek prażonej cebulki
- sól i pieprz

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Umieścić na dnie miski.
Jajka obrać, też pokroić w półplasterki. Ułożyć ich warstwę na sałacie.
Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Przykryć nimi jajka.
Posolić i obficie popieprzyć. Można też skropić oliwą z oliwek.
Na koniec posypać prażoną cebulką - tyle, żeby przykryła pomidory.

salatka z prazona cebulka

źródło: blog Trufli
sobota, 19 października 2013



Pyszna sałatka idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Delikatna, a jednocześnie z charakterkiem. Połączenie orzeźwiającej mięty i cytryny ze słoną fetą i łagodnymi pieczarkami jest fantastyczne. Polecam szczególnie jako dodatek do pikantnego mięsa.

salatka pieczarkowa

PIECZARKOWA SAŁATKA W GRECKIM STYLU
(South Beach, faza I)

składniki na 4 porcje:

- 1/2 kg pieczarek
- 1 papryka
- 1/2op sera feta light
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego, świeżego oregano
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz


Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową.
Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, ziołami i połową oliwy.
Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki (mniejsze jedynie przekroić na pół). 
Rozłożyć na wyłożonej folią blasze, skropić łyżką oliwy i piec 12-15 minut, po czym przemieszać i dopiekać jeszcze 10 minut, aż będą brązowe.
W tym czasie pokroić paprykę w paski i podsmażyć na pozostałej łyżce oliwy.
Przełożyć do półmiska upieczone pieczarki i podsmażoną paprykę. 
Zalać wcześniej przygotowaną marynatą, wymieszać.
Wierzch posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.

salatka pieczarkowa

 
źródło: blog Kalyn's Kitchen
nakarm cukrzyka jesienią

greckie smaki




środa, 07 sierpnia 2013

 

Lekka, orzeźwiająca przekąska lub surówka. Świetnie komponuje się z grillowanym mięsem czy warzywami. Takie niby nic, rach ciach i gotowe, a jakie pyszne! Bardzo gorąco polecam :)

pomidory pod pierzynką

POMIDORY POD PIERZYNKĄ
(South Beach - Faza I)

składniki na 1 porcję jako samodzielna przekąska lub 2 w ramach surówki

- 3/4 dużego pomidora malinowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, czosnek
- 1/5 kostki fety light
- garść posiekanego szczypiorku

Pomidora pokroić w niezbyt cienkie plastry, ułożyć z nich 1 lub 2 warstwy na talerzu.
Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami, polać nim pomidory.
Fetę pokruszyć, posypać jogurt, na wierzch sypnąć szczypiorek.
Podawać od razu.

nakarm cukrzyka - LATO

źródło: blog Nie trać czasu na gotowanie
wtorek, 23 lipca 2013

Na ostatniego grilla przygotowałam 3 sałatki. Jedną z nich była ziemniaczana z jajkiem, druga to pomidorki + ogórek + mozzarella + kiełki, a trzecia, to pełna improwizacja. Ale bardzo udana :) Dodatek prażonych pestek słonecznika jest bardzo ciekawy. Lecz dla cukrzyków polecam tę sałatkę w małej ilości, niezbyt często ze względu na kukurydzę.

pekinka ciecierzyca słonecznik

SURÓWKA Z PEKINKI Z CIECIERZYCĄ I SŁONECZNIKIEM

składniki na średnio dużą miskę:

- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 duża marchewka
- 1 duża puszka kukurydzy
- 5-6 łyżek pestek słonecznika (łuskanych)
- 1 puszka ciecierzycy
- sól i pieprz
- oliwa extra vergine (2-3 łyżki)

Kapustę pekińską obrać z zewnętrznych liści, przekroić wzdłuż na ćwiartki i posiekać, przełożyć do miski.
Kukurydzę oraz ciecierzycę dobrze odsączyć, dodać do pekinki.
Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, przesypać do miski.
Wszystko doprawić solą i pieprzem, polać oliwą, dokładnie wymieszać.

nakarm cukrzyka - LATO  kukurydziane wariacje

 

Przypominam o dietetycznym konkursie na 6. urodziny bloga :)

http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html

środa, 17 lipca 2013

Raz na jakiś czas lubię takie ciepłe dodatki obiadowe. Tę fasolkę pierwszy raz przyrządziłam 5 lat temu, od tamtej pory kilka razy trafiła na mój stół, ale zwykle o zdjęciu przypominałam sobie już po zjedzeniu ;) Tym razem się udało i mam nadzieję, że dzięki temu ten przepis trafi do większej ilości osób, bo warto.
Bardzo polecam ten szybki i prosty przepis. Fasolka w takim wydaniu jest o niebo lepsza od zwykłej, gotowanej, podawanej z maślaną bułką tartą (choć jestem wielką fanką tejże). Ma oryginalny, orientalny smak, a do tego jest o wiele lżejsza, niemal dietetyczna :)

fasolka po chinsku

FASOLKA SZPARAGOWA PO CHIŃSKU
(South Beach - Faza I) 

składniki na 4 porcje:

- ok. 250g świeżej fasolki szparagowej (może być więcej)
- 2 ząbki czosnku
- cebula dymka (2 małe lub 1 większa)
- olej arachidowy do smażenia
- 2 łyżki rosołu drobiowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i pokroić na kawałki długości ok. 4cm. 
Ugotować w osolonej wodzie (ok 15-25 minut). 
Cebulkę pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać olej w woku (u mnie ok. 1 łyżeczki), zeszklić czosnek (ważne, żeby się nie spalił), dodać fasolkę i delikatnie mieszając, obsmażyć. Wlać rosół (nie zawsze mam domowy, więc wlewam wodę i smakuje tak samo, jak z rosołem) i ocet ryżowy, dodać cebulę.
Mieszając delikatnie, smażyć do odparowania większości płynów. 
Zdjąć z ognia, skropić olejem sezamowym, przemieszać i wyłożyć na talerze jako dodatek.

Polecam z Grillowaną piersią kurczaka 5 smaków, którą przyrządził Gabryś

fasolka po chinsku

źródło: książka "Kuchnia chińska podbija świat" Wolfgang W. Reichert, Eugene H. Liu

nakarm cukrzyka - LATO  warzywa strączkowe
kuchnie świata C
czwartek, 04 kwietnia 2013

 

Jeszcze przed świętami musiałam szybko zużyć kawałek melona. Przy okazji zrobiłam większe czystki w lodówce. Zużyłam smutne już ostatnie listki sałaty i rozmroziłam dość szybko oczyszczoną wcześniej pierś  z kurczaka. Do tego z lodówki wyciągnęłam otwartą puszkę fasoli, pomidorki koktajlowe i wino, które zostało po ostatnim kurczaku koronacyjnym. Powstała z tego bardzo ciekawa sałatka, którą polecam na imprezy. Szczególnie w połączeniu z jakiś prostym drinkiem typu wermut z cytryną i wodą sodową lub cytrynowym napojem gazowanym.

Efekt końcowy bardzo kojarzy mi się z sylwestrowymi propozycjami z gazet. Pamiętam, jak przeglądałam je jako dziecko czy jeszcze jako nastolatka zanim zaczęłam sama gotować. Zawsze wydawały mi się zbyt dla mnie eleganckie, a jednocześnie zbyt odważne ze względu na śmiałe, jak mi się wtedy wydawało, połączenia. Teraz mięso z owocami czy takie składniki jak szpinak lub melon są dla mnie czymś normalnym. Bardzo się cieszę, że już do tego "dorosłam" :) Inaczej ominęłaby mnie fajna sałatka. I wiele innych smacznych dań...

sałatka z melonem

SAŁATKA Z MELONEM

składniki na 2 porcje:

- 1/3 melona yellow honeydew
- 1/2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju (u mnie z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
- 2 łyżki półsłodkiego białego wina
- 2 garście porwanych liści sałaty
- 1 kabanos pepperoni
- garść malutkich pieczarek (u mnie 10szt)
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 2 pomidorki cherry
- sól i pieprz

W miseczkach ułożyć porwane liście sałaty. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oleju, solą i pieprzem. Obsmażyć na suchej patelni ze wszystkich stron na złoto, przełożyć do miseczek. Na tej samej patelni, nie przejmując się przypalonymi kawałeczkami kurczaka,  rozgrzać drugą łyżkę oleju i wrzucić pieczarki (jeśli macie duże pieczarki, dobrze by było je wcześniej pokroić, bo moje były maleńkie). Posolić, żeby się "spociły". Gdy woda z nich odparuje, wlać na patelnię wino, szybko mieszając zebrać z dna patelni to, co zostało po smażeniu kurczaka i odparować winko. Zdjąć z ognia i odstawić. Z melona wydrążyć kuleczki, fasolę opłukać i osuszyć, pomidorki umyć i pokroić na 3 części. Wszystko wrzucić do miseczek. Na wierzch dodać pieczarki, ewentualnie polać resztką sosu z patelni.

sałatka z melonem

sałatka z melonem
A jak zrobi się cieplej, pokażę Wam do czego jeszcze wykorzystuję melona :)

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Dość syta sałatka idealna na romantyczną, walentynkową kolację (o ile Wasi faceci nie są tak marudni i anty-sałatkowi jak mój...). W walentynkowej odsłonie widzę ją z chrupiącą bagietką i kieliszkiem półwytrawnego czerwonego wina. Świece w tle również nie zaszkodzą :)
Płynne wnętrze sera wylewające się wraz z żółtkiem jajka na sałatkę tworzą razem genialny sos, a słodycz brzoskwini pysznie przełamuje pozostałe smaki. Wyszła z tego bardzo ciekawa i... zmysłowa sałatka.

camembert na roszponce

CAMEMBERT NA ROSZPONCE

składniki na 2 porcje:

- 2 małe krążki sera camembert (lub 1 duży)
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub otrębów)
- kilka plastrów polędwicy łososiowej
- 2 garści roszponki (może być rukola albo mieszanka sałat)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 brzoskwinia z puszki
- oliwa (do smażenia i do skropienia)
- sok z cytryny

Duży krążek sera przekroić w poprzek na pół, mniejsze zostawić w całości. Jedno jajko roztrzepać w miseczce z solą, pieprzem i mieloną papryką. Pozostałe 2 ugotować na półtwardo (ja włożyłam jajka do gotującej się wody na 6 minut). Rozgrzać olej na patelni. Serki obtoczyć w jajku i płatkach/otrębach, smażyć z obu stron do zrumienienia (przekrojone wystarczy obsmażyć rozciętą stroną do góry, pod przykryciem, żeby środek nie wypłynął). Brzoskwinię pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, a plastry wędliny pociąć w paski ok. 1-1,5cm szerokości i zawinąć w ruloniki. Na talerzach wymieszać roszponkę z pomidorkami, brzoskwinią i polędwicą łososiową. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć na wierzchu ciepły serek, na nim jajko. Przeciąć jajko, żeby żółtko wypłynęło. Posypać całość solą i pieprzem, podawać natychmiast.

camembert na roszponce

Inspiracja: blog Czym chata bogata

akcje
czwartek, 25 października 2012


Dziś jest Światowy Dzień Makaronu i... moje imieniny :) Świętujecie z nami? Bo my trochę nietypowo - sałatką z zupek chińskich. W końcu to makaron z przyprawami ;) Wersja dość orzeźwiająca, w której sama zupka trochę się chowa, raczej wychodzą na prowadzenie warzywa. Ale to chyba dobrze? Bardzo szybka i smaczna sałatka, polecam na wszelkie imprezy i nie tylko :)

sałatka z zupek III

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH III

składniki:
- 2 zupki chińskie (u mnie Vifon, łagodna kurczakowa i pikantna 5 smaków)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 kapusty pekińskiej (ok. 0,5kg)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej (10%)
- słodka mielona papryka
- pieprz

Makaron z zupek pokruszyć, wrzucić do dużej miski. Fasolę i kukurydzę odcedzić (ja dodatkowo opłukałam), dodać do makaronu. Pekinkę, paprykę i cebulę posiekać, wymieszać wszystko razem. Majonez i jogurt wymieszać z przyprawami z zupek (aromatyzowanymi olejami też), papryką i pieprzem. Raczej nie ma już potrzeby solić. Polać sałatkę sosem, dokładnie wymieszać i odstawić na jakieś 0,5h, żeby makaron zdążył nasiąknąć i zmięknąć.

źródło: blog Kulinarne spotkania

Polecam także poprzednie wersje:

Sałatka z zupek chińskich I
sałatka z zupek I

Sałatka z zupek chińskich II
sałatka z zupek II

- - -

 

 Sprawdzone menu na imprezy!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Szablon