biało-czerwone gotowanie

ryżowo

środa, 07 września 2011

Delikatny ryż o lekkim, kokosowo słodkawym posmaku. Idealnie łagodzi ostrość dań, z którymi jest podawany, ale też świetnie smakuje zupełnie na słodko - z jogurtem czy musem owocowym. Bardzo uniwersalny dodatek :)  Do tego jest o wiele prostszy niż się spodziewałam :) Ciekawe czy uda mi się wersja z pełnoziarnistym ryżem?


RYŻ Z MLEKIEM KOKOSOWYM

składniki na 2-3 porcje:
- 200g białego, długoziarnistego ryżu
- 200ml mleka kokosowego
- 150ml wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru

Ryż kilkakrotnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, odcedzić. Włożyć do garnka, zalać mlekiem i wodą, wsypać sól i cukier. Wymieszać i postawić na ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie i zostawić na 10 minut bez mieszania. Po tym czasie zdjąć z ognia, odstawić na kolejne 10 minut.

źródło: Fabryka przepisów

Tagi: obiad ryż
10:31, adrijah , ryżowo
Link Komentarze (4) »
wtorek, 19 kwietnia 2011

W programie Chinese Food Made Easy, Ching-He Huang smażyła te warzywa i wrzucała je do rożka z ciasta ryżowego. Ja troszkę przerobiłam przepis, bo postanowiłam zrobić je z ryżem. To był dobry pomysł :)


RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM I WARZYWAMI
(EGG FRIED RICE)

składniki na 4 porcje:
- 2 paczki po 100g brązowego ryżu
- 2 jajka
- kawałek imbiru
- dymka
- zółta papryka
- czerwona papryka
- 1 op mini kukurydzy (tacka)
- kilka grzybów shiitake
- marynowane kiełki fasoli mung
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- szczypta pieprzu

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie 30 minut w 2l osolonej wody), osączyć i ostudzić. Jajka wbić do miski i roztrzepać. Umyć i pokroić w kostkę paprykę, kukurydzę i namoczone grzyby. Imbir drobno posiekać. Drobno posiekać dymkę, a kiełki odsączyć. Rozgrzać wok z olejem arachidowym, wlać roztrzepane jajka i mieszać wokiem, żeby się po nim rozlewało aż do ścięcia. Wyłożyć na talerz, rozdrobnić. Na rozgrzany wok wrzucić imbir, obie papryki, kukurydzę, grzyby, dymkę i kiełki, dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, olejem sezamowym i sosem ostrygowym. Dodać ryż i podgrzewać, mieszając. Wrzucić z powrotem jajko na patelnię, wszystko razem wymieszać i podawać.





F1 od kuchni
Grand Prix Chin

piątek, 08 maja 2009

Mój laptoK ;) zachorował, wirusa miał w sensie, więc jęczałam Koledze, wszak wiadomo, że mężczyźni się na tym lepiej znają. Poużalałam się nad sobą, po czym poszłam robić prezentację z Koleżanką. Jak już kończyłyśmy, owy Kolega zadzwonił, że zaraz do mnie przyjedzie. Znaczy moje jęczenie przyniosło efekty :) A jak najlepiej się odwdzięczyć za naprawienie komputera? :> Nie nie nie, nic z tych rzeczy :P po prostu należy dobrze nakarmić cudotwórcę :) Dlatego zrobiłam na szybko zapiekankę ze swojego risotta. To niegłupi pomysł był, bo najwyraźniej zasmakowało :) Szczególnie z ketchupem.

Risotto zapiekane

RISOTTO ZAPIEKANE

składniki:
- risotto z kurczakiem (u mnie 3/4)
- 1 żółtko
- śmietana 12%
- sól, pieprz
- mała kostka żółtego sera
- tłuszcz do wysmarowania foremki

Wysmarować foremkę tłuszczem, risotto wymieszać z żółtkiem, śmietaną, solą i pieprzem, na wierzchu posypać startym serem i zapiekać 0,5h w 180°C.


Risotto zapiekane

środa, 06 maja 2009

Pogoda jest paskudna - jest zimno, szaro, wieje i pada, a ja siedzę sama w mieszkaniu i piszę prezentację... Nagle stwierdziłam, że trzebaby poważnie pomyśleć o jakimś obiedzie. Może coś z jakimś mięsem? Znając mnie, z drobiem. Tylko co? A może risotto? Właściwie to wcześniej po głowie chodziło mi risotto z serem, dopiero potem przyszedł mi do głowy kurczak. W dobie internetu na szczęście można być leniwym i zamówić sobie produkty do domu i to z darmową dostawą :) Mi dzisiaj nawet jakby dopłacili, nie wyszłabym na zakupy :P Przepis znalazłam u Pandiego. Przyznaję, że skusiła mnie wizja podpieczenia w piekarniku tego, co zostanie na jutro :) Dzisiaj risotto prosto z patelni jest aromatyczne, pyszne i.. kleiste ;)

Risotto z kurczakiem

RISOTTO Z KURCZAKIEM

składniki:
- dwie piersi kurczaka
- ryż do risotto (arborio)
- jedna papryka czerwona
- białe wytrawne wino
- bulion w kostce
- zioła, przyprawy (pieprz, bazylia, papryka, przyprawa do kurczaka)
- ząbek czosnku
- 1 cebula

Na dwie godziny (a najlepiej na dzień) przed gotowaniem opłukać piersi, wyciąć tłuszcz i pokroić mięso w kostkę ok. 1 x 2 cm. Mięso umieścić w misce, przyprawić pieprzem, bazylią, papryką, przyprawą do kurczaka, skropić oliwą i zalać częściowo winem. Całość odstawić do lodówki pod przykryciem żeby kurczak się marynował.
Rozrobić bulion (jedną kostkę w szklance wody). Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z masłem, a gdy się zeszkli dorzucić paprykę pociętą w kostkę i wyciśnięty czosnek. Wypłukać ok. 1,5 szklanki ryżu i dodać do papryki. Na drugą patelnię wrzucić kurczaka razem w winem w którym był i podsmażyć na biały kolor. Gdy ryż się zeszkli dodać bulion i podsmażonego kurczaka, doprawić wedle uznania, wymieszać i przykryć. Gdy bulion odparuje, dolać wino i dusić dalej aż ryż będzie miękki i chrupiący.


Risotto z kurczakiem

poniedziałek, 20 kwietnia 2009

bez tłuszczu Wczoraj wróciłam na dłużej do stolicy. Przejrzałam szafki i lodówkę. Bida z nyndzom. Zaczęłam tworzyć podstawową listę zakupów na dzisiaj (woda mineralna, mleko, jogurty, warzywa i takie tam) i przypomniałam sobie, że trzeba będzie zrobić jakiś obiad, a nie bardzo jest z czego. Wzięłam pierwszą lepszą książkę z półki. Padło na "Bez tłuszczu. Pożywne i smaczne dania z niską zawartością tłuszczu". Przeglądałam leniwie stronę po stronie, niezbyt przekonana. W którymś momencie trafiłam na pilaw. Nie wiem ile ma wspólnego z prawdziwym pilawem ;) Zaciekawiło mnie, że wszystko jest robione w mikrofalówce. Uzupełniłam listę zakupów o pora, wyciągnęłam pierś kurczaka żeby mi się rozmroziła i dzisiaj po długich godzinach na uczelni, zrobiłam z własnymi modyfikacjami :)

Pilaw z kurczakiem i warzywami

PILAW Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

składniki na 2 porcje:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 łyżki masła
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 125g ryżu (1 torebka - u mnie TriColo)
- 150ml wywaru z kurczaka
- 150g mrożonki na zupę
- 1 por
- sól, pieprz

Wstawić do mikrofalówki żaroodporne naczynie na 7 minut, nastawiając maksymalną moc. W tym czasie pora umyć i pokroić, kurczaka pokroić w kostkę. W nagrzanym naczyniu rozpuścić masło, dodać kurczaka i nie przykrywając, wstawić na maksymalną moc na 1 minutę. Wymieszać, posypać papryką, solą i pieprzem, wstawić jeszcze na 1 minutę. Dodać ryż i wywar. Przykryć naczynie, wstawić na 3 minuty. Przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty (cały czas maksymalna moc). Dodać wszystkie warzywa, wymieszać, ewentualnie doprawić i piec jeszcze 3 minuty. Wymieszać, przykryć i piec jeszcze minutę. Wyjąć z mikrofalówki, nie otwierać(!) i zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Nałożyć do miseczek i posypać zieleniną lub curry.

poniedziałek, 06 kwietnia 2009

Przepis kiedyś znalazłam na Cinie i od tamtej pory za mną chodził :) Trochę mi się rozpadały, więc robiłam malutkie, wyszło ich strasznie dużo. Zaryzykuję i je zamrożę, bo dobre :)

Sznycelki z ryżu

SZNYCELKI Z RYŻU

składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 30 dag sera żółtego
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia

Ugotować ryż, ser zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zapanierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano.


Ja postanowiłam ugotować do nich warzywa na parze (brokuły, kalafior, marchewka) i zrobić może niezbyt pięknie wyglądający, ale bardzo smaczny
sos jogurtowo-pomidorowy:
- 1 duże op. jogurtu bałkańskiego (340g)
- 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
- sól, pieprz
- szczypta bazylii
- szczypta estragonu
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta słodkiej papryki w proszku

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i polać gotowym sosem ugotowane warzywa i usmażone kotleciki ryżowe.

sos jogurtowo-pomidorowy

niedziela, 30 listopada 2008
Rodzice poprosili żebym jeszcze raz zrobiła Wieprzowinę z jarzynami i imbirem (tylko tym razem z mniejszą ilością imbiru, a szkoda). Do tego też chcieli taki sam ryż, ale w piekarniku siedziało ciasto (sama "góra" z Prince Polo, bez kremu i biszkoptu Mama zrobiła), więc stwierdziłam, że ugotuję ryż. Nieco inny, improwizowany, ale też żółty :)

Ryż curry

RYŻ CURRY

składniki:
- 3 torebki (po 125g) białego ryżu
- 2 kostki rosołowe (mięsne)
- łyżka curry
- łyżeczka Vegety
- pieprz
- łyżka oliwy

Zagotować wodę w garnku, rozpuścić w niej kostki, zmniejszyć ogień i wstawić ryż. Gotować wg zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Ryż odcedzić i wrzucić na patelnię. Posypać przyprawami i smażyć cały czas mieszając, aż ryż zrobi się jednolicie żółty.
piątek, 28 listopada 2008

Kuchnia polska Przepis mam z książki, którą pożyczyłam od koleżanki z roku. To Kuchnia polska Małgorzaty Caprari. Fajny dodatek do mięsa, a robi się szybko i łatwo. I całkiem elegancko wygląda ;)
Pierwszy (i jedyny jak narazie) udało mi się zrobić "kopułkę" z ryżu :D robiłam 3, ale 2 się rozpadły...




Ryż elegancki

RYŻ ELEGANCKI

składniki:
- 30 dag ryżu (najlepiej złocistego)
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
- 2 szkl rosołu z kostki (warzywny, grzybowy lub curry)
- ewentualnie sól i pieprz

Cebulę zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w kostkę). zeszklić na tłuszczu. Wsypać surowy ryż i oprószyć kurkumą. Smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając, aż ryż wchłonie cały tłuszcz i stanie się przezroczysty. Zalać rosołem, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować, ciągle mieszając. Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na 20-30 minut. Gotowy ryż lekko ugnieść.



DOPISEK: 29.11.2008

Wczoraj połowa ryżu nam została, więc postanowiłam dzisiaj nieco odświeżyć 'resztki'. Na patelnię, na której był ryż, wlałam łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzałam, dokładnie wymieszałam całość. Jak ryż już był ciepły, posypałam pieprzem i odrobiną Vegety. Oprócz tego dorzuciłam pół puszki kukurydzy, na którą natknęłam się w lodówce. Całość smażyła się na małym ogniu kilkanaście minut. Pycha - jeszcze lepszy niż wczoraj.
I tym razem ryż stanowił dodatek do ryby.

Ryż elegancki smażony z kukurydzą

środa, 08 października 2008

Kuchnia chińska podbija świat Indyk nie może być sam. A że był w stylu orienalnym, to koniecznie musiał dołączyć do niego ryż. Podaję oryginalny przepis, ale u mnie obyło się bez grzybów, krabów, szynki i sosu ostrygowego. Poza tym nie znalazłam kiełków soi i kupiłam kiełki fasoli mung. Zapomniałam i dopiero po zdrobieniu zdjęcia posypałam szczypiorkiem.

Ryż jest na zdjęciu po prawej.




Smażony ryż Yangzhou

SMAŻONY RYŻ YANGZHOU

składniki:
- 100g ryżu
- 5 suszonych grzybów tongu
- 100g świeżych albo mrożonych krabów
- 50g świeżego albo mrożonego zielonego groszku
- 75g kiełków soi
- 2 ząbki czosnku
- 100g gotowanej szynki
- 1,5 dymki
- jajko
- 4 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 filiżanki bulionu
- 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- sól, pieprz

Ryż ugotować. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odcisnąć, ogonki usunąć. Kapelusze pokroić w ćwiartki. Mrożone kraby rozmrozić. Zamrożony groszek gotować 3 minuty, świeży 10. Kiełki soi opłukać i osączyć. Czosnek posiekać. Szynkę pokroić w kostkę, białą część dymki posiekać, zieloną pokroić w krążki. Jajko roztrzepać. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, czosnek i białą część dymki zeszklić, dodać kraby i smażyć na dużym ogniu z mieszaniem 1 minutę. Odstawić na bok. Następnie rozgrzać w woku 6 łyżek oleju. Smażyć kostki szynki z masą jajeczną stale mieszając. Dodać ryż i dalej podgrzewać mieszając. Dołożyć grzyby, kraby groszek i kiełki soi. Całość zalać sosem sojowym, sosem ostrygowym oraz bulionem i podgrzewać w mieszaniem kolejne 2 minuty. Wlać wino ryżowe, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na podgrzanej salaterce, posypać szczypiorkiem. Podawać gorące.


A tak wygląda ryż razem z indykiem po zmieszaniu na jednej patelni i jeszcze dorzuceniu świeżego groszku i kiełków. Smaki się przegryzają i całość jest jeszcze smaczniejsza.

Smażony ryż Yangzhou i Indyk na sposób orientalny

sobota, 05 kwietnia 2008
Siân Davies Rodzice niedawno kupili woka, więc dostałam zadanie bojowe ;)
Danie wybrał Tata, bo skojarzyło Mu się z pysznym ryżem smażonym z polędwicą wołową, jajkiem i groszkiem, które jadaliśmy kiedyś w łódzkiej Złotej Kaczce, gdy jeszcze była na Piotrkowskiej.
Wyszło coś zupełnie innego, ale to nic, bo jest pyszne. Bardzo ciekawa mieszanka smaków: ostro-słodka.

CHIŃSKA WIEPRZOWINA Z RYŻEM I JAJKIEM

chińska wieprzowina

składniki dla 4 osób:
- 275 g białego długoziarnistego ryżu
- 600ml zimnej wody
- 350g filetu wieprzowego
- 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- 25g mąki kukurydzianej
- 1 + 2 duże jajka (roztrzepane)
- 25g brązowego cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 100g pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 100g groszku
- 15g masła
- sól i pieprz

Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
W tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok.
Przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron.
Olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Cebulę pokroić na małe kawałki.
Cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając.
Do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut.
Rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać id razu.


Uwagi:
Nie do końca trzymałam się przepisu ;)
Po 1. zrobiłam 2 razy tyle,
po 2. wzięłam ryż w torebkach (leniuch jestem)
po 3. połowa ryżu to pełnoziarnisty, nie biały
po 4. nie zrobiłam omletu, a zwykłą jajecznicę :)

źródło: książka Siân Davies "Dania z woka" z serii: Z kuchennej półeczki
 
1 , 2
Szablon