ryżowo
środa, 07 września 2011
Delikatny ryż o lekkim, kokosowo słodkawym posmaku. Idealnie łagodzi ostrość dań, z którymi jest podawany, ale też świetnie smakuje zupełnie na słodko - z jogurtem czy musem owocowym. Bardzo uniwersalny dodatek :) Do tego jest o wiele prostszy niż się spodziewałam :) Ciekawe czy uda mi się wersja z pełnoziarnistym ryżem?
RYŻ Z MLEKIEM KOKOSOWYM
składniki na 2-3 porcje: - 200g białego, długoziarnistego ryżu - 200ml mleka kokosowego - 150ml wody - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru
Ryż kilkakrotnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, odcedzić. Włożyć do garnka, zalać mlekiem i wodą, wsypać sól i cukier. Wymieszać i postawić na ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie i zostawić na 10 minut bez mieszania. Po tym czasie zdjąć z ognia, odstawić na kolejne 10 minut.
źródło: Fabryka przepisów
wtorek, 19 kwietnia 2011
W programie Chinese Food Made Easy, Ching-He Huang smażyła te warzywa i wrzucała je do rożka z ciasta ryżowego. Ja troszkę przerobiłam przepis, bo postanowiłam zrobić je z ryżem. To był dobry pomysł :)

RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM I WARZYWAMI (EGG FRIED RICE)
składniki na 4 porcje: - 2 paczki po 100g brązowego ryżu - 2 jajka - kawałek imbiru - dymka - zółta papryka - czerwona papryka - 1 op mini kukurydzy (tacka) - kilka grzybów shiitake - marynowane kiełki fasoli mung - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka oleju arachidowego - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - szczypta pieprzu
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie 30 minut w 2l osolonej wody), osączyć i ostudzić. Jajka wbić do miski i roztrzepać. Umyć i pokroić w kostkę paprykę, kukurydzę i namoczone grzyby. Imbir drobno posiekać. Drobno posiekać dymkę, a kiełki odsączyć. Rozgrzać wok z olejem arachidowym, wlać roztrzepane jajka i mieszać wokiem, żeby się po nim rozlewało aż do ścięcia. Wyłożyć na talerz, rozdrobnić. Na rozgrzany wok wrzucić imbir, obie papryki, kukurydzę, grzyby, dymkę i kiełki, dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, olejem sezamowym i sosem ostrygowym. Dodać ryż i podgrzewać, mieszając. Wrzucić z powrotem jajko na patelnię, wszystko razem wymieszać i podawać.
piątek, 08 maja 2009
Mój laptoK ;) zachorował, wirusa miał w sensie, więc jęczałam Koledze, wszak wiadomo, że mężczyźni się na tym lepiej znają. Poużalałam się nad sobą, po czym poszłam robić prezentację z Koleżanką. Jak już kończyłyśmy, owy Kolega zadzwonił, że zaraz do mnie przyjedzie. Znaczy moje jęczenie przyniosło efekty :) A jak najlepiej się odwdzięczyć za naprawienie komputera? :> Nie nie nie, nic z tych rzeczy :P po prostu należy dobrze nakarmić cudotwórcę :) Dlatego zrobiłam na szybko zapiekankę ze swojego risotta. To niegłupi pomysł był, bo najwyraźniej zasmakowało :) Szczególnie z ketchupem.
RISOTTO ZAPIEKANE
składniki: - risotto z kurczakiem (u mnie 3/4) - 1 żółtko - śmietana 12% - sól, pieprz - mała kostka żółtego sera - tłuszcz do wysmarowania foremki Wysmarować foremkę tłuszczem, risotto wymieszać z żółtkiem, śmietaną, solą i pieprzem, na wierzchu posypać startym serem i zapiekać 0,5h w 180°C.

środa, 06 maja 2009
Pogoda jest paskudna - jest zimno, szaro, wieje i pada, a ja siedzę sama w mieszkaniu i piszę prezentację... Nagle stwierdziłam, że trzebaby poważnie pomyśleć o jakimś obiedzie. Może coś z jakimś mięsem? Znając mnie, z drobiem. Tylko co? A może risotto? Właściwie to wcześniej po głowie chodziło mi risotto z serem, dopiero potem przyszedł mi do głowy kurczak. W dobie internetu na szczęście można być leniwym i zamówić sobie produkty do domu i to z darmową dostawą :) Mi dzisiaj nawet jakby dopłacili, nie wyszłabym na zakupy :P Przepis znalazłam u Pandiego. Przyznaję, że skusiła mnie wizja podpieczenia w piekarniku tego, co zostanie na jutro :) Dzisiaj risotto prosto z patelni jest aromatyczne, pyszne i.. kleiste ;)
RISOTTO Z KURCZAKIEM
składniki: - dwie piersi kurczaka - ryż do risotto (arborio) - jedna papryka czerwona - białe wytrawne wino - bulion w kostce - zioła, przyprawy (pieprz, bazylia, papryka, przyprawa do kurczaka) - ząbek czosnku - 1 cebula Na dwie godziny (a najlepiej na dzień) przed gotowaniem opłukać piersi, wyciąć tłuszcz i pokroić mięso w kostkę ok. 1 x 2 cm. Mięso umieścić w misce, przyprawić pieprzem, bazylią, papryką, przyprawą do kurczaka, skropić oliwą i zalać częściowo winem. Całość odstawić do lodówki pod przykryciem żeby kurczak się marynował. Rozrobić bulion (jedną kostkę w szklance wody). Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z masłem, a gdy się zeszkli dorzucić paprykę pociętą w kostkę i wyciśnięty czosnek. Wypłukać ok. 1,5 szklanki ryżu i dodać do papryki. Na drugą patelnię wrzucić kurczaka razem w winem w którym był i podsmażyć na biały kolor. Gdy ryż się zeszkli dodać bulion i podsmażonego kurczaka, doprawić wedle uznania, wymieszać i przykryć. Gdy bulion odparuje, dolać wino i dusić dalej aż ryż będzie miękki i chrupiący.

poniedziałek, 20 kwietnia 2009
Wczoraj wróciłam na dłużej do stolicy. Przejrzałam szafki i lodówkę. Bida z nyndzom. Zaczęłam tworzyć podstawową listę zakupów na dzisiaj (woda mineralna, mleko, jogurty, warzywa i takie tam) i przypomniałam sobie, że trzeba będzie zrobić jakiś obiad, a nie bardzo jest z czego. Wzięłam pierwszą lepszą książkę z półki. Padło na "Bez tłuszczu. Pożywne i smaczne dania z niską zawartością tłuszczu". Przeglądałam leniwie stronę po stronie, niezbyt przekonana. W którymś momencie trafiłam na pilaw. Nie wiem ile ma wspólnego z prawdziwym pilawem ;) Zaciekawiło mnie, że wszystko jest robione w mikrofalówce. Uzupełniłam listę zakupów o pora, wyciągnęłam pierś kurczaka żeby mi się rozmroziła i dzisiaj po długich godzinach na uczelni, zrobiłam z własnymi modyfikacjami :)
PILAW Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
składniki na 2 porcje: - pojedyncza pierś z kurczaka - 1/2 łyżki masła - łyżeczka słodkiej papryki w proszku - 125g ryżu (1 torebka - u mnie TriColo) - 150ml wywaru z kurczaka - 150g mrożonki na zupę - 1 por - sól, pieprz Wstawić do mikrofalówki żaroodporne naczynie na 7 minut, nastawiając maksymalną moc. W tym czasie pora umyć i pokroić, kurczaka pokroić w kostkę. W nagrzanym naczyniu rozpuścić masło, dodać kurczaka i nie przykrywając, wstawić na maksymalną moc na 1 minutę. Wymieszać, posypać papryką, solą i pieprzem, wstawić jeszcze na 1 minutę. Dodać ryż i wywar. Przykryć naczynie, wstawić na 3 minuty. Przemieszać i wstawić na kolejne 3 minuty (cały czas maksymalna moc). Dodać wszystkie warzywa, wymieszać, ewentualnie doprawić i piec jeszcze 3 minuty. Wymieszać, przykryć i piec jeszcze minutę. Wyjąć z mikrofalówki, nie otwierać(!) i zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Nałożyć do miseczek i posypać zieleniną lub curry.
poniedziałek, 06 kwietnia 2009
Przepis kiedyś znalazłam na Cinie i od tamtej pory za mną chodził :) Trochę mi się rozpadały, więc robiłam malutkie, wyszło ich strasznie dużo. Zaryzykuję i je zamrożę, bo dobre :)
SZNYCELKI Z RYŻU
składniki: - 2 szklanki ryżu - 30 dag sera żółtego - 2 cebule - 2 jajka - sól, pieprz - bułka tarta - olej do smażenia Ugotować ryż, ser zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zapanierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano.
Ja postanowiłam ugotować do nich warzywa na parze (brokuły, kalafior, marchewka) i zrobić może niezbyt pięknie wyglądający, ale bardzo smaczny sos jogurtowo-pomidorowy: - 1 duże op. jogurtu bałkańskiego (340g) - 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego (80g) - sól, pieprz - szczypta bazylii - szczypta estragonu - szczypta ostrej papryki w proszku - szczypta słodkiej papryki w proszku Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i polać gotowym sosem ugotowane warzywa i usmażone kotleciki ryżowe.

niedziela, 30 listopada 2008
Rodzice poprosili żebym jeszcze raz zrobiła Wieprzowinę z jarzynami i imbirem (tylko tym razem z mniejszą ilością imbiru, a szkoda). Do tego też chcieli taki sam ryż, ale w piekarniku siedziało ciasto (sama "góra" z Prince Polo, bez kremu i biszkoptu Mama zrobiła), więc stwierdziłam, że ugotuję ryż. Nieco inny, improwizowany, ale też żółty :)
RYŻ CURRY
składniki:
- 3 torebki (po 125g) białego ryżu
- 2 kostki rosołowe (mięsne)
- łyżka curry
- łyżeczka Vegety
- pieprz
- łyżka oliwy
Zagotować wodę w garnku, rozpuścić w niej kostki, zmniejszyć ogień i wstawić ryż. Gotować wg zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Ryż odcedzić i wrzucić na patelnię. Posypać przyprawami i smażyć cały czas mieszając, aż ryż zrobi się jednolicie żółty.
piątek, 28 listopada 2008
Przepis mam z książki, którą pożyczyłam od koleżanki z roku. To Kuchnia polska Małgorzaty Caprari. Fajny dodatek do mięsa, a robi się szybko i łatwo. I całkiem elegancko wygląda ;) Pierwszy (i jedyny jak narazie) udało mi się zrobić "kopułkę" z ryżu :D robiłam 3, ale 2 się rozpadły...
RYŻ ELEGANCKI
składniki: - 30 dag ryżu (najlepiej złocistego) - 1 nieduża cebula - 1 łyżka margaryny lub masła - 1/2 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu - 2 szkl rosołu z kostki (warzywny, grzybowy lub curry) - ewentualnie sól i pieprz Cebulę zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w kostkę). zeszklić na tłuszczu. Wsypać surowy ryż i oprószyć kurkumą. Smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając, aż ryż wchłonie cały tłuszcz i stanie się przezroczysty. Zalać rosołem, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować, ciągle mieszając. Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na 20-30 minut. Gotowy ryż lekko ugnieść.
DOPISEK: 29.11.2008
Wczoraj połowa ryżu nam została, więc postanowiłam dzisiaj nieco odświeżyć 'resztki'. Na patelnię, na której był ryż, wlałam łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzałam, dokładnie wymieszałam całość. Jak ryż już był ciepły, posypałam pieprzem i odrobiną Vegety. Oprócz tego dorzuciłam pół puszki kukurydzy, na którą natknęłam się w lodówce. Całość smażyła się na małym ogniu kilkanaście minut. Pycha - jeszcze lepszy niż wczoraj. I tym razem ryż stanowił dodatek do ryby.

środa, 08 października 2008
Indyk nie może być sam. A że był w stylu orienalnym, to koniecznie musiał dołączyć do niego ryż. Podaję oryginalny przepis, ale u mnie obyło się bez grzybów, krabów, szynki i sosu ostrygowego. Poza tym nie znalazłam kiełków soi i kupiłam kiełki fasoli mung. Zapomniałam i dopiero po zdrobieniu zdjęcia posypałam szczypiorkiem.
Ryż jest na zdjęciu po prawej.
SMAŻONY RYŻ YANGZHOU
składniki: - 100g ryżu - 5 suszonych grzybów tongu - 100g świeżych albo mrożonych krabów - 50g świeżego albo mrożonego zielonego groszku - 75g kiełków soi - 2 ząbki czosnku - 100g gotowanej szynki - 1,5 dymki - jajko - 4 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 1/2 filiżanki bulionu - 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry - sól, pieprz Ryż ugotować. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odcisnąć, ogonki usunąć. Kapelusze pokroić w ćwiartki. Mrożone kraby rozmrozić. Zamrożony groszek gotować 3 minuty, świeży 10. Kiełki soi opłukać i osączyć. Czosnek posiekać. Szynkę pokroić w kostkę, białą część dymki posiekać, zieloną pokroić w krążki. Jajko roztrzepać. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, czosnek i białą część dymki zeszklić, dodać kraby i smażyć na dużym ogniu z mieszaniem 1 minutę. Odstawić na bok. Następnie rozgrzać w woku 6 łyżek oleju. Smażyć kostki szynki z masą jajeczną stale mieszając. Dodać ryż i dalej podgrzewać mieszając. Dołożyć grzyby, kraby groszek i kiełki soi. Całość zalać sosem sojowym, sosem ostrygowym oraz bulionem i podgrzewać w mieszaniem kolejne 2 minuty. Wlać wino ryżowe, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na podgrzanej salaterce, posypać szczypiorkiem. Podawać gorące.
A tak wygląda ryż razem z indykiem po zmieszaniu na jednej patelni i jeszcze dorzuceniu świeżego groszku i kiełków. Smaki się przegryzają i całość jest jeszcze smaczniejsza.

sobota, 05 kwietnia 2008
Rodzice niedawno kupili woka, więc dostałam zadanie bojowe ;)
Danie wybrał Tata, bo skojarzyło Mu się z pysznym ryżem smażonym z polędwicą wołową, jajkiem i groszkiem, które jadaliśmy kiedyś w łódzkiej Złotej Kaczce, gdy jeszcze była na Piotrkowskiej.
Wyszło coś zupełnie innego, ale to nic, bo jest pyszne. Bardzo ciekawa mieszanka smaków: ostro-słodka.
CHIŃSKA WIEPRZOWINA Z RYŻEM I JAJKIEM
składniki dla 4 osób:
- 275 g białego długoziarnistego ryżu
- 600ml zimnej wody
- 350g filetu wieprzowego
- 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- 25g mąki kukurydzianej
- 1 + 2 duże jajka (roztrzepane)
- 25g brązowego cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 100g pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 oczyszczona z nasion i pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 100g groszku
- 15g masła
- sól i pieprz
Ryż umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do dużego garnka i zalać lekko osoloną zimną wodą, by był całkowicie przykryty. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu około 9 minut, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
W tym czasie pokroić filet wieprzowy ostrym nożem w cienkie paski i odłożyć na bok.
Przyprawę "5 smaków", mąkę kukurydzianą, 1 jajko i cukier wymieszać. W tej panierce obtaczać paseczki mięsa dokładnie ze wszystkich stron.
Olej rozgrzać w dużym woku. Włożyć paseczki mięsa i smażyć na dużym ogniu, aby stały się chrupiące. Gdy będą już gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć na bok.
Cebulę pokroić na małe kawałki.
Cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i groszek smażyć w woku 5 minut mieszając.
Do woka ponownie włożyć mięso, dodać ryż i smażyć przez 5 minut.
Rozgrzać masło na patelni. Wlać 2 roztrzepane jajka i podgrzewać, by się ścięły. Omlet pokroić na cienkie paseczki, dodać do mieszanki ryżowo-mięsnej i podawać id razu.
Uwagi:
Nie do końca trzymałam się przepisu ;)
Po 1. zrobiłam 2 razy tyle,
po 2. wzięłam ryż w torebkach (leniuch jestem)
po 3. połowa ryżu to pełnoziarnisty, nie biały
po 4. nie zrobiłam omletu, a zwykłą jajecznicę :)
źródło: książka Siân Davies "Dania z woka" z serii: Z kuchennej półeczki
|
|
<
|
Kwiecień 2018 |
>
|
|
Pn |
Wt |
Śr |
Cz |
Pt |
So |
N |
|
|
|
|
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
|
|
|
|
|
|
Zakładki:
Hand Made
Książki Dukana
Moje
Szablon
Licencja:
Grafika: Mrugacz
CSS: anoriell Brush: MyPhotoBrushes
|