biało-czerwone gotowanie

kaszki

wtorek, 14 maja 2013

 

Kiedyś już ją robiłam i chciałam ją sobie przypomnieć. Pretekst był bardzo dobry - dostaliśmy zaproszenie na grilla. Ten ostatecznie nie wypalił, ale sałatkę i tak zrobiłam :) I chętnie ją powtórzę jeszcze nie raz :) Bo jest bardzo smaczna. Trochę podobna do mojej pierwszej sałatki z zupek chińskich, ale lżejsza. Kolorowa, syta, a jednocześnie dość lekka i orzeźwiająca. Świetna zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na piknik, do pracy czy na grilla. 

sałatka hawajska

SAŁATKA HAWAJSKA Z KUSKUSEM

składniki na dużą michę:

- 3/4 szkl kuskusu
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 3/4 puszki ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka (tym razem użyłam drugiej czerwonej)
- 6 ogórków konserwowych
- 1/2 świeżego, zielonego ogórka
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz

Kuskus wsypać do miski, zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić. W tym czasie obrać ogórka, odsączyć kukurydzę i ananasa, warzywa (i ananasa) pokroić w kostkę. Zmieszać majonez, jogurt i przyprawy. Wsypać kuskus do warzyw, wymieszać. Dodać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać. 

poprzednia wersja przepisu

czwartek, 21 czerwca 2012

 
Faszerowana cukinia jest prostym, szybkim daniem. Do tej pory zawsze używałam do niego mięsa, ale nie tym razem ;) Dziś pora na wersję wegetariańską, z pyszną kaszą jęczmienną z pieczarkami firmy SYS. Jak na razie, jest to moje ulubione danie babci Zosi :) a przyrządzone w ten sposób, nabiera nowego charakteru. Do tego jest sycące, ale nie ciężkie. Tym bardziej, że może być zarówno samodzielnym daniem, ewentualnie podanym z surówką, jak i dodatkiem do np. grillowanego mięsa. Z resztą sama cukinia może być grillowana, nie koniecznie pieczona w piekarniku. Bardzo polecam :)

cukinie faszerowana kasza sys

CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ Z PIECZARKAMI SYS

składniki na 2 porcje:

- 1/4 kaszy jęczmiennej z pieczarkami SYS (1/2 jednej torebki)
- nieduży kawałek dobrego, wyrazistego w smaku sera żółtego
- 1 łyżka oliwy czosnkowej (dla smaku)
- sól i pieprz do smaku
- tymianek (kilka listków świeżego lub łyżeczka suszonego)
- 2 małe cukinie lub 1 średnia

Kaszę przygotować według przepisu na opakowniu, dodając do smaku olej czosnkowy, sól, pieprz oraz posiekany tymianek. W tym czasie ser zetrzeć na tarce i rozgrzać piekarnik do 180°C. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Jeśli jest mokra, osuszyć papierowym ręczniczkiem. Kaszę wymieszać z 3/4 startego sera i napełnić nią cukinie. Posypać resztą sera, piec 25 minut. Eweutalnie przykryć folią aluminiową na 15 minut, a potem na 10 minut zdjąć, ale nie koniecznie.
Polecam z ostrym sosem curry.

cukinie faszerowane kasza sys

Przy okazji odkryłam idealne naczynie do gotowania produktów SYS. Wszystkie do tej pory mi się przypalały na dnie. Minimalnie, ale jednak. Dopiero na patelni GreenPan udało się nic nie przypalić :) Ale spokojnie, szykuje się o niej oddzielny post.
A tak wygląda kasza samodzielnie ugotowana i opakowanie, żeby było łatwiej znaleźć w sklepie :)

kasza jeczmienna z pieczarkami SYS

logo SYS

wtorek, 08 maja 2012

 

Bardzo chciałam się trzymać oryginału, niestety okoliczne sklepy po majówce nie były zainteresowane sprzedażą świeżych ziół i musiałam się posłużyć suszoną pietruszką, bo mięty nawet nie znalazłam. Całość wydała mi się trochę za słona, dlatego zaimprowizowałam i dodałam ogórka coraz mniej trzymając się przepisu. Sałatka wyszła bardzo łagodna, ale orzeźwiająca i syta. Bardzo chętnie zabrałabym ją ze sobą do pracy :) Następnym razem zrobię ją jak należy i spakuję do pudełka. To już postanowione :)

sałatka kuskus kurczak ciecierzyca

SAŁATKA Z KUSKUSEM, KURCZAKIEM I CIECIERZYCĄ


składniki na 6 porcji:

- 1 podwójna pierś z kurczaka (zużyłam 1/2)
- 1 łyżka kurkumy
- sól i pieprz
- 1 szkl kuskusu (u mnie 1/2)
- 1 szkl bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki świeżej mięty (niestety pominęłam)
- 2 łyżki świeżej pietruszki (u mnie suszona)
- 1 puszka ciecierzycy
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 średniego świeżego ogórka

Pierś kurczaka gotować w wodzie z kurkumą, solą i pieprzem, na małym ogniu przed 30-40 minut. Odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować z masłem, zalać kuskus w dużej misce, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 minut. Ciecierzycę odcedzić, wymieszać z kuskusem i kurczakiem, dodać przyprawy/zioła i wymieszać. Ewentualnie dodać pokrojonego w kostkę i obranego ogórka. Polać sokiem z cytryny i dokładnie jeszcze raz wymieszać.


GP Bahrajnu

niedziela, 22 marca 2009

Sałatka w oryginale jest wegańska, z kostką sojową, ale u mnie to był dodatek do kurczaka, więc sobie soję darowałam ;) Ta mieszanka może trochę przerażać i wydawać się za słodka, ale taka nie jest. Wszystkie smaki są zrównoważone. Dla mnie pycha :)

Sałatka hawajska z kuskusem

SAŁATKA HAWAJSKA Z KUSKUSEM

składniki:
- 3/4 szkl kuskusu
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 3/4 puszki ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 6 ogórków konserwowych
- 1/2 świeżego, zielonego ogórka
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz

Kuskus wsypać do miski, zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić. W tym czasie obrać ogórka, odsączyć kukurydzę i ananasa, warzywa (i ananasa) pokroić w kostkę. Zmieszać majonez, jogurt i przyprawy. Wsypać kuskus do warzyw, wymieszać. Dodać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać.


wtorek, 02 września 2008

Trwa Tydzień Kaszy. Podoba mi się ten pomysł, przyznaję, bo rzadko się u mnie w domu pojawia kasza, a ja ją bardzo lubię. Wygrzebałam z szafki jedynie puste opakowanie po kaszy gryczanej i 2 torebki kaszy jęczmiennej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Pomysł zaczerpnięty z Wielkiego Żarcia.

KASZA ZAPIEKANA Z JAJKAMI

Kasza zapiekana z jajkami

składniki:
- 1 torebka kaszy jęczmiennej
- 1 kostka rosołowa
- pół szklanki startego żółtego sera
- kawałek boczku
- mała cebula
- 4 jajka
- sos
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania naczynia

Rozgrzać piekarnik. Zagotować wodę w małym garnku. Wrzucić kostkę rosołową i włożyć torebkę kaszy. W tym czasie wysmarować nieduże naczynie żaroodporne tłuszczem i podsmażyć cebulę z boczkiem. Gdy kasza się zagotuje, odsączyć ją i wymieszać z cebulą i boczkiem. Przełożyć do naczynia, zrobić zagłębienia i wbić surowe jajka. Posypać całość żółtym serem (ja starałam się nie zasypać żółtek, żeby było wiadomo gdzie są). Posypać odrobiną pieprzu. Wstawić do piekarnika i piec aż jajka się zetną, a ser nieco zbrązowieje. W tym czasie przygotować sos do polania (u mnie niestety z torebki - niby z cebulką, która wygląda jak grudki :P)

piątek, 25 lipca 2008



WYRAFINOWANY ZIOŁOWY KUSKUS

Wyrafinowany ziołowy kuskus

składniki:
- 300g kaszki kuskus
- 500ml bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki kolendry
- 50g rukoli
- 6 łyżek soku z limonki
- sól, pieprz

Kuskus zalać wrzącym bulionem. Odczekać, aż napęcznieje. Szczypiorek, natkę kolendry i rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Zieleninę posiekać, dodać do kaszki i wymieszać. Kuskus doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać z szaszłykami i np. cząstkami cytryny.


Uwagi:
U mnie jest mało zielono, tzn mniej niż przepisowo, a i tak rodzinka narzekała na ilość zieleniny...

źródło: Sól i Pieprz 2/2008

Szablon