bia這-czerwone gotowanie

s這iki

wtorek, 18 wrze郾ia 2012


Na gwiazdk da豉m G. ziarenka r騜nych ostrych papryczek. Efekt jest taki, 瞠 w ogr鏚ku Jego Rodzic闚 jest wysyp g堯wnie czerwonych krzaczk闚 :) i nie do ko鎍a wiadomo, co z tym zrobi ;) Po kolejnych porcjach chutneya (chutneyu??) z cyklon闚, przyszed czas na papryczki cayenne :) Cz窷 postanowi豉m ususzy i zmieli, wi璚 za jaki czas zamierzam si cieszy w豉sn ostr przypraw :) ale z cz窷ci powsta豉 pasta, kt鏎 G. jest zachwycony i dodaje j niemal wsz璠zie, co oznacza powt鏎k w najbli窺zym czasie :) Dla mnie 瘸den problem, tym bardziej, 瞠 pasta jest bardzo szybka i prosta do wykonania. Ale ja chcia豉m u篡 鈍ie篡ch papryczek, wi璚 troszk musia豉m j zmodyfikowa.

harissa

HARISSA
(South Beach - Faza I)

sk豉dniki na 3 鈔ednie s這iczki:

- 0,5kg 鈍ie篡ch ostrych papryczek (u mnie cayenne)
- 1 szkl oliwy
- 2 造瞠czki soli
- 2 z帳ki czosnku
- 1 造瞠czka ziaren kminku (i kolendry, ale nie uda這 mi si jej kupi)
- 100ml wody
- oliwa

Papryczki pozbawi zielonych ogonk闚, zmieli z sol, obranym czosnkiem, ziarnkami i wod do uzyskania konsystencji pasty. Prze這篡 do s這ik闚, zala cienk warstw oliwy i przechowywa w lod闚ce.

UWAGA: im wi璚ej oliwy, tym 豉godniejsza b璠zie pasta po wymieszaniu, poniewa kapsaicyna rozpuszcza si w t逝szczu.

 Paprykujemy 3

 Domowy Wyr鏏

sobota, 23 czerwca 2012

Ja wiem, 瞠 Utopence ju by造 ;) Ale m鎩 Tata wtedy nie mia okazji ich spr鏏owa i od tamtej pory dosy cz瘰to nad tym ubolewa. Dlatego w豉郾ie dzisiaj do nich wr鏂i豉m :) Tym bardziej, 瞠 przypomnia豉m sobie o nich kilka dni temu siedz帷 w knajpce obok grupki czeskich kibic闚 ;) Odrobin zmieni豉m proporcje i dorzuci豉m nowy dodatek. A etykietki zrobi G. :)

utopence

UTOPENCE DLA TATY

sk豉dniki:

- 1,5kg serdelk闚
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- kilka og鏎k闚 konserwowych
- 3-4szkl wody (zale篡 czy chcecie mniej czy bardziej octowe)
- 1 szkl octu (10%)
- 4 listki laurowe
- 10 ziarenek czerwonego pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 造磬a s這dkiej mielonej papryki
- 1 造磬a mielonego chili
- ew. z帳ki czosnku

Wod z octem i przyprawami zagotowa, po czym odstawi do wystudzenia. W tym czasie serdelki obra z folii, zrobi naci璚ia wzd逝 mniej wi璚ej do po這wy g喚boko軼i. Cebul, papryk i og鏎ki pokroi w paski. Dowolnie nadziewa nimi serdelki. Je郵i si rozpadaj, spina wyka豉czkami. Pouk豉da w s這ikach. Je瞠li zosta造 dodatki i miejsce w s這ikach, te je dorzuci. Zala ch這dn zalew, zakr璚i dok豉dnie s這iki i odstawi. Po 3 dniach nadaj si ju do spo篡cia, cho mog d逝瞠j "nabiera" mocy.

utopence

utopence

utopence

~~~~

 Przysmaki dla taty



鈔oda, 04 stycznia 2012


Niespodziank dla Shinju i Izy mia這 by ciasto. Zaraz po og這szeniu wynik闚 upiek豉m 3 i odechcia這 mi si dalszych pr鏏, bo wysz造 mi same zakalce. Ewidentnie mia豉m z造 dzie. P騧niej nie bardzo mia豉m kiedy piec itd, potem 鈍i皻a, no i ostatecznie postanowi豉m nie ryzykowa, tylko da dziewczynom co zupe軟ie innego, mianowicie s這iki z mieszank w豉snej kawy z kakao :) Ja wiem, 瞠 prawdziwa mokka to 1/3 espresso + 1/3 ciep貫go mleka + 1/3 rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ale takiej wersji instant nie potrafi zrobi ;) Pomys zaczerpn窸am st康. IMO to fajny prezent gwiazdkowy :) Tym bardziej przepraszam za sp騧nienie. Obawiam si, 瞠 "dzi瘯i" poczcie polskiej, dziewczyny dosta造 ca這嗆 ju bez warstw, dok豉dnie wymieszan ;)


MOKKA INSTANT

sk豉dniki na 12 porcji:
- 1 szkl gorzkiego kakao
- 1 szkl cukru pudru
- 1/2 szkl kawa rozpuszczalna "espresso"
- 1 szkl mleka w proszku
- 1/2 造瞠czki soli
- 1/2 szkl drobno posiekanej czekolady deserowej

Do czystego i suchego litrowego s這ika (u mnie 2x0,5l) wsypywa po kolei warstwami: kakao, cukier, kaw, mleko w proszku i s鏊, dope軟i posiekan czekolad, szczelnie zamkn望 s這ik i do陰czy do niego karteczk z instrukcj:
"Zawarto嗆 s這ika wymieszaj misce. 疾by zrobi jedn porcj, rozpu嗆 1/3 szklanki mieszanki w 1 szklance gor帷ej wody.
Ca這嗆 przechowuj w szczelnym pojemniku."



Tagi: na wynos
19:43, adrijah , s這iki
Link Komentarze (3) »
鈔oda, 03 sierpnia 2011

M鎩 pierwszy chutney :) I wiecie co? Jest genialny! W pierwszej chwili czu s這dycz, a chwil p騧niej przyjemne pieczenie na j瞛yku, super :) Skusi mnie kolor na zdj璚iach (wida to dopiero z bliska), ale nie spodziewa豉m si, 瞠 b璠zie tak rewelacyjny w smaku :) Jak nam troch wi璚ej papryczek uro郾ie, robimy go du穎, du穎 wi璚ej :) Jest idealny do ser闚 :) Sprawdzili鄉y na kanapkach z ciemnego chleba z pomidorem, camembertem z pieprzem i jab趾iem (nie zd捫y豉m zrobi zdj璚ia), ale pewnie spr鏏ujemy te z grillowanym mi瘰em. Mo瞠 macie jeszcze jakie propozycje wykorzystania?


CHUTNEY Z OSTRYCH PAPRYCZEK

sk豉dniki na 4 s這iczki po 200g:
- 300g ostrych papryczek (u nas cyklon)
- 400g 鈍ie瞠j czerwonej papryki
- 250 (1 butelka) bia貫go octu winnego
- 2 szkl cukru
- 1 造瞠czka soli
- 1/2 kg jab貫k
- 1 cytryna

Jedne i drugie papryki oczy軼i z gniazd nasiennych (w jednej ostrej mo積a zostawi pestki) i pokroi w kostk. Wrzuci do garnka, zasypa cukrem, doda ocet i s鏊. Gotowa na ma造m ogniu, a w mi璠zyczasie obra jab趾a i pokroi w kostk. Cytryn sparzy wrz徠kiem, zetrze z niej sk鏎k i wycisn望 sok. Doda do garnka jab趾a oraz sk鏎k i sok z cytryny. Dalej gotowa, co jaki czas mieszaj帷, a zg瘰tnieje. Wtedy zmiksowa.
Prze這篡 do wyparzonych s這iczk闚, mocno zakr璚i i pasteryzowa 15 minut od zagotowania wody. Wyj望 s這iki, odwr鏂i je do g鏎y dnem, przykry r璚znikiem i zostawi do ostygni璚ia.












Akcja przetwory 2011 

wtorek, 03 lutego 2009

Sporo rzeczy z kuchni czeskiej mnie kusi, ale niestety wi瘯szo軼i albo nie ma sensu robi dla 1 osoby albo jest zbyt ci篹kostrawna i wol nie ryzykowa. Dlatego stwierdzi豉m, 瞠 dobra b璠zie przek御ka typowo imprezowa, bo za kilka dni si przyda :) Utopence zrobi豉m wczoraj wieczorem, maj sta przynajmniej 3 dni, wi璚 na pi徠ek b璠 idealne, prawda? ;) Trafi豉m ju na kilka przepis闚 na utopence, ka盥y si r騜ni, ale ja postawi豉m na ten z Wielkiego 畝rcia. Aha, ten osad na dnie to papryka w proszku ;) I mam 3 takie s這je :) Po imprezie prawdopodobnie dorzuc zdj璚ia bez s這ika ;)

Utopence

UTOPENCE

sk豉dniki:
- 1kg serdelk闚 z indyka (w sklepie dosta豉m dosy grube, wi璚 mam 15 szt.)
- 1 鈔ednia cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 szkl wody
- 1 szkl octu (10%)
- przyprawy: s鏊, pieprz ziarnisty, ostra i s這dka papryka, czosnek, ziele angielskie, li軼ie laurowe

Wod z octem i przyprawami zagotowa, po czym odstawi do ostygni璚ia. W tym czasie serdelki poprzecina wz逝 i napcha cebul i papryk. Je瞠li "nadzienia" troch zostanie, mo積a dorzuci do s這ika. U這篡 w s這iku serdelki, zala ostudzon zalew i odstawi na 3 dni. Po trzech dniach podawa jako zagrych ;) I od tej pory (je郵i co zostanie), przechowywa w lod闚ce.

Utopence

sobota, 27 grudnia 2008

Kolejny spos鏏 na "zutylizowanie" resztek po 鈍i皻ach :) Karpia jadam tylko ja i Mama. Co roku po jednym kawa趾u. A potem jest problem co zrobi z reszt. Pomys znowu z zesz這rocznego 安iata Kobiety. Nigdy nie jad豉m innego karpia ni wigilijnego - sma穎nego na oleju rzepakowym. Zrobi豉m z czystej ciekawo軼i.
Taki karp nie mo瞠 jednak za d逝go sta - max 5 dni, wi璚 na sylwestra si 鈔ednio nadaje ;) a szkoda.

karp

WIGILIJNY KARP MARYNOWANY

sk豉dniki:
- dzwonka sma穎nego karpia wigilijnego
- 1/2 selera
- pietruszka
- cebula
- go寮ziki
- listki laurowe
- ziarenka pieprzu
- s鏊, cukier
- szklanka octu (radz jednak da mniej)

Warzywa obra, pokroi w plasterki, zala 2 szklankami wody. Doda przyprawy korzenne oraz s鏊 i cukier do smaku. Gotowa przez oko這 20 minut. Nast瘼nie do marynaty dola ocet. Ponownie przyprawi i ostudzi. Zala karpia marynat i odstawi conajmniej na 6 godzin.


Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009]
鈔oda, 27 sierpnia 2008

Po mozzarelli w karocy zosta豉 mi prawie ca豉 kulka sera i nie bardzo wiedzia豉m co z ni zrobi. To wsadzi豉m do s這ika ;) Sporo pozmienia豉m, bo u篡豉m tego, co mia豉m pod r瘯 i w innych ilo軼iach ni w oryginale (tak na jeden s這ik - na pr鏏). Poza tym przeczyta豉m ostatnio, 瞠 鈍ie瞠 listki bazylii gnij w oliwie. Sceptycznie do tego podchodz, ale u篡豉m suszonej bazylii (鈍ie瞠j i tak nie mam).

MOZZARELLA W OLIWIE

Mozarella w oliwie

sk豉dniki:
- ok 200g mozzarelli
- jedna du瘸 czerwona papryka
- suszona bazylia
- 3 z帳ki czosnku
- 鈍ie穎 zmielony pieprz
- oliwa do dope軟ienia

Piekarnik rozgrza do temp. 190-200蚓. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki u這篡 na blasze, wstawi do piekarnika na 20-25 minut, piec do lekkiego zbr您owienia sk鏎ki. Upieczon papryk prze這篡 do foliowej torebki, ostudzi, obra ze sk鏎ki, pokroi w paski. Obrany czosnek pokroi w cienkie plasterki, a ser pokroi w kostk. W wyparzonych s這ikach uk豉da warstwami papryk, ser, czosnek, bazyli. Ostatni warstw leciutko posypa pieprzem , zala oliw tak, aby przykry豉 wszystko, s這iki szczelnie zamkn望, wstawi do lod闚ki na co najmniej 7-8 dni.


Mozarella w oliwie

Szablon