biało-czerwone gotowanie

ryby

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

 

Jest tu wszystko, co lubię - ryba, cukinia, cytryna i mozzarella :) Oprócz tego danie jest szybkie i proste. Dość łagodne w smaku, więc myślę, że powinno też zasmakować dzieciom :) Ja z pewnością będę do tego dania wracać.
Jeśli planujecie przygotować kilka porcji, polecam użyć jednego żaroodpornego naczynia z przykrywką zamiast zabawy z foliowymi paczuszkami. Będzie jeszcze szybciej i wygodniej.

Łosoś na cukinii
ŁOSOŚ Z MOZZARELLĄ PIECZONY NA CUKINII

(South Beach, faza I)

składniki na 1 dużą porcję:

- filet z łososia bez skóry (ok. 250g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz ziołowy, czarny pieprz i suszony tymianek
- świeżo mielony czarny pieprz
- 3/4 średniej cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 kulki mozzarelli (u mnie light)

Łososia polać sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Odstawić na 0,5h.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ, zetrzeć na dużych oczkach tarki. 
Wymieszać cukinię z solą, czarnym pieprzem i czosnkiem.
Na kawałku folii aluminiowej, na jej błyszczącej stronie, umieścić górkę z cukinii wielkości kawałka ryby. 
Ułożyć na niej zamarynowanego łososia. 
Mozzarellę pokroić w plastry i położyć na łososiu. 
Folię zawinąć tak, żeby nie dotykała ryby na górze (taka kopułka). Inaczej ser się przyklei do folii.
Piec 20-25 minut (w zależności od wielkości kawałka ryby i możliwości piekarnika).
Wyjmując z piekarnika, radzę uważać na soki, które wypłynęły z cukinii.

Łosoś na cukinii PRZED

Łosoś na cukinii
źródło: blog Poszukiwania Smaku

nakarm cukrzyka - LATO

wtorek, 18 grudnia 2012

Zacznę od tego, że to najlepszy śledź, jakiego kiedykolwiek jadłam! Na 100% pojawi się na naszym wigilijnym stole i nie tylko :)
Prawdopodobnie sama nigdy bym na taki pomysł nie wpadła, ale Tata niedawno zaczął kupować śledzia z żurawiną, migdałami i brzoskwinią, którym się zachwycał. Ja postanowiłam pierwszy raz w życiu przygotować go sama i zaczęło się szukanie przepisu. Dokładnie na to, co Tata kupował nie znalazłam, ale na forum podpowiedziano mi inny. O wiele lepszy! Polecam od razu zrobić podwójną porcję, zobaczycie, że szybko zniknie :)

śledzik żurawina

ŚLEDŹ Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

składniki na 1 słoik:
- 1 słoik filetów śledziowych w occie*
- 1  średnia lub duża cebula
- ok. 100g suszonej żurawiny
- ok. 50g płatków migdałów
- olej
- pieprz

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, po czym odsączyć i poczekać, aż przestygnie. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na małej ilości oleju, ostudzić. Wylać octową zalewę śledzi, filety opłukać i osuszyć. Zdjąć z nich skórę, pokroić na mniejsze kawałki (ale niezbyt drobno). Można wymieszać wszystkie składniki razem, albo układać warstwami, jak ja: w słoiku od śledzi układać rybę, żurawinę, migdały, cebulę i sypać pieprzem. Powtarzać, aż skończą się składniki (a słoik się zapełni). Zalać olejem i odstawić do lodówki na 3 dni. 
Następnego dnia już są bardzo dobre, ale po 3 dniach są rewelacyjne :) A później już nie ma po nich śladu ;)

śledzik żurawina

*u mnie Bismarck z Tesco - bardzo polecam, bo są o połowę tańsze (szczególnie teraz) od innych tego typu wyrobów, a smakują tak samo

śledzik żurawina

źródło (przepis bez migdałów):  mniam mniam

Przepis bierze udział w akcjach: Migdały na słodko i wytrawnie na Durszlaku oraz Mikserze,
akcje
niedziela, 12 czerwca 2011

Przepraszam za brak przepisu i podsumowania GP Monako. To drugie nadrobię jutro, z przepisem gorzej, bo choć zrobiłam piperade, to zdjęcia nie mam... Za to mam zdjęcie łososia przygotowanego z okazji GP Kanady :) Trochę szkoda, że ryż, herbata i cukier, w których dymie się wędzi,nie nadają się już do użytku, trochę to marnotrawstwo, ale przynajmniej łosoś był smaczny ;) U mnie pojawił się na surówce z papryki i pomidorów w occie balsamicznym. Jeżeli boicie się, że łosoś od tej ilości syropu klonowego będzie słodki, to.. słusznie ;) ale bez przesady. Jest słodkawy, ale w przyjemny, niezbyt narzucający się sposób. Ale warto podać go z czymś zupełnie niesłodkim, dla równowagi :)


ŁOSOŚ HERBACIANY Z SYROPEM KLONOWYM

składniki na 2 porcje:
- 1 szkl syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 filet z dzikiego łososia (bez skóry i ości)
- 1 szkl ryżu
- 1 szkl cukru
- 1 szkl liści herbaty (u mnie Yunnan, ale może być zielona, Earl Grey lub inna)

Rybę pokroić na porcje. Syrop wymieszać z sosem sojowym, polać nim kawałki ryby i odstawić je na godzinę do lodówki. Dno woka wyścielić folią aluminiową, wsypać ryż, cukier i herbatę, wymieszać. Na wierzchu ułożyć koszyczek bambusowy do gotowania na parze, owinąć go wilgotną ściereczką, aby stworzyć izolację. Wstawić wok na małym ogniu, poczekać aż zacznie dymić. Łososia osączyć i włożyć do koszyczka, a marynatę wlać do rondelka. Łososia wędzić 15 minut na małym ogniu. W tym czasie gotować marynatę, aż powstanie z niej gęsty syrop. Rozgrzać piekarnik (najlepiej z funkcją grillowania). Wyjąć łososia z koszyczka, przełożyć do żaroodpornego naczynia i posmarować syropem. Piec ok 3 minut  w piekarniku.


źródło: Kulinarny Atlas Świata, zakładka Kanada



F1 od kuchni
Grand Prix Kanady
poniedziałek, 21 lutego 2011

Danie na szybko. A nawet bardzo szybko. Do tego ostro, aromatycznie, rozgrzewająco, zdrowo i smacznie. Muszę pisać coś więcej? Tylko tyle, że przepis znalazłam u Abbry :)


CURRY RYBNE

składniki na 4 porcje z ryżem:
- 1 filet z miruny + 1/2 z dorsza
- łyżka oliwy
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- szczypta curry w proszku
- puszka pokrojonych pomidorów bez skóry (ok 400g)
- 200ml bulionu warzywnego
- ewentualnie sól

Posiekać cebulę i czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem posypane curry ok 5 minut. Dodać pastę curry, smażyć 1-2 minuty. Dodać pomidory z puszki i bulion, zagotować. Filety pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut, ewentualnie dosalając.
Podawać np. z pełnoziarnistym ryżem.

17:06, adrijah , ryby
Link Komentarze (3) »
niedziela, 03 października 2010

Faszerowanym paprykom towarzyszył najlepszy, a jednocześnie najprostszy łosoś, jakiego kiedykolwiek przygotowałam. Samego wina, którym go skropiłam, nie próbowałam, ale moja Mama je bardzo lubi, a to wyjątkowo wybredna osoba, także zaufałam Jej podniebieniu :) Wino dodało dzwonkom ryby odrobiny słodyczy jednocześnie wydobywając głębię smaku pozostałych, samodzielnie banalnych przypraw. Łosoś rozpływa się ustach :)


SŁODKI ŁOSOŚ
(Dukan, faza II PW)

składniki na 1-2 porcje:
- 2 dzwonka z łososia
- łyżeczka Vegety (z przewagą suszonych warzyw)
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- ok. 2 łyżeczek słodkiego wina Torres Floralis Moscatel Oro

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Foremkę żaroodporną wyłożyć folią aluminiową, położyć łososia, obsypać dokładnie przyprawami i skropić delikatnie winem. Zamknąć paczuszkę z folii w miarę szczelnie, ale zostawiając miejsce na powietrze nad rybą. Piec ok. 20-25 minut.

środa, 09 czerwca 2010

Nie wygląda to może jakoś super apetycznie, bo jajko się rozlało mocno, ale co tam ;) Ciężko mi było wykombinować coś z rybą bez warzyw, jakoś kompletnie nie miałam na to weny. Pomysł znalazł się oczywiście w niezawodnej przepisowni :) Szybkie i proste danie. Z plackami otrębowymi i ogórkiem konserwowym to nawet bardzo duże danie ;) ja ledwo wszystko zjadłam, a filet wcale nie był jakiś wielki.


RYBA PIECZONA Z JAJKIEM SADZONYM
(Dukan, faza I)

składniki na 1 porcję:
- 1 filet rybny (np. panga)
- 1 jajko
- sól czosnkowo-ziołowa, pieprz, suszony koperek

Rybę natrzeć przyprawami, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200°C przez 20 minut. Po tym czasie odchylić folię, zwiększyć temperaturę na maxa, wbić jajko i dopiekać aż się zetnie (~15-20 minut).

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Wreszcie przeszłam na drugą fazę diety proteinowej Dukana. Czas najwyższy na warzywa! Ale abstrahując od warzyw, dawno nie jadłam tak smacznej rybki :) Nawet nie będąc na diecie. Wbrew pozorom, mimo długiego opisu, robi się ją szybko i łatwo. A efekt jest pyszny.

Ryba w warzywach (Dukan)


RYBA W WARZYWACH
(Dukan, faza II PW)

składniki na 1 porcję:
- 1 filet z pangi
- 1/2 marchewki
- 1/4 pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól czosnkowo-ziołowa (np. Kotanyi)
- pieprz
- słodka papryka mielona
+ folia aluminiowa

Rybę rozmrozić. Marchewkę zetrzeć na tarce lub pokroić w zapałkę. Pora przeciąć wzdłuż i posiekać w półtalarki. Paprykę pokroić w cienkie paski, przekroić na pół.

Każde z warzyw zblanszować oddzielnie - wrzucić do gotującej się wody na 2-3 minuty, po czym wrzucić na sitko i opłukać zimną wodą. Wrzucić je z powrotem do garnka, wszystkie razem, polać sosem sojowym i dokładnie wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć duży płat folii aluminiowej. Wyłożyć na folię połowę warzyw.  

Ryba w warzywach (Dukan) krok 1

Ułożyć filet z pangi, posypać przyprawami,

Ryba w warzywach (Dukan) krok 2

przykryć resztą warzyw,

Ryba w warzywach (Dukan) krok 3

zawinąć szczelnie folię.

Ryba w warzywach (Dukan) krok 4

Piec 30 minut w 200°C.

sobota, 20 lutego 2010

Przyjechałam sobie do rodziców. Z tej okazji kupili mi dwa dzwonka z łososia :) i zaczęło się kombinowanie - co z nimi zrobić? Miałam ochotę na coś ostrego, ale też na warzywa. Wykombinowałam na szybko coś takiego.

Tekst alternatywny



ŁOSOŚ ALLA DIAVOLA Z WARZYWAMI

składniki na 2 porcje:
- 1 duże dzwonko z łososia (lub 2 małe)
- 1 op mrożonych warzyw (kalafior, brokuły, marchewka)
- przyprawa spaghetti alla diavola (z Lidla)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki śmietanki 12%

Rozgrzać piekarnik do 180°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć folię aluminiową. Położyć na środku łososia, posypać przyprawą. Wrzucić warzywa, skroplić oliwą z oliwek, doprawić. Przykryć folią i wstawić do piekarnika. W zależności od wielkości dzwonka, na 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie, odchylić folię, polać wszystko śmietaną, przykryć znowu folią i dopiekać 15-30 minut. Podawać np. z makaronem.


nakretka

zdrowe i dietetyczne
piątek, 11 września 2009

Długo nic nie gotowałam, bo byłam w ciągłym biegu. Nadal mam wakacje, o dziwo nie mam żadnych poprawek, więc wrzesień wolny, a ja ciągle kursuję a to do stolycy a to do rodziców. A to dlatego, że wciąż szukam pracy i choć co chwilę zapraszają mnie na rozmowy, to i tak nic z tego nie wychodzi :( Z pozytywniejszych wiadomości, będąc u rodziców - odnawiam stare znajomości :) Np. spotykam się z koleżankami z liceum po 2 latach, albo z gimnazjum (z nimi akurat mam stały kontakt ;) Ale dzisiaj siedzę w domu, nigdzie nie wychodzę i w końcu zrobiłam obiad :P Prosty i szybki. Bardzo dobry :) Przepis wypatrzyłam u Jagody.


RYBA PAPRYKOWO-CEBULOWA

składniki:
- 2 filety rybne (u mnie mintaj i dorsz)
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- sól
- cebula
+ folia aluminiowa

Filet przekroić na 3 części, posolić i posypać papryką słodką i ostrą oraz solą. Na to położyć krążek cebuli, ją też posolić i posypać papryką, ułożyć na folii aluminiowej takiej wielkości, by swobodnie zawinąć porcje - 1 kakałek ryby z cebulką na jeden kawałek folii. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20-30 minut.


czwartek, 26 lutego 2009

Jakiś czas temu znalazłam u Doroty na blogu przepis i od tamtej pory zbierałam składniki :) Wczoraj dostałam sos Worcestershire, sambal oelek i wasabi, więc dzisiaj wypróbowałam :) To wasabi to przez kolegę, bo jakiś czas temu jak rozmawialiśmy o tym przepisie, uznał, ze przez musztardę jest mało japoński :P i że on dorzuciłby wasabi. To była dobra opcja :) Podobno można to podciągnąć pod jakąś wersję sushi, ale Fatima nie pamięta nazwy ;) Całość jest bardzo smaczna, nieco pikantna i strasznie syta, czego się szczerze mówiąc nie spodziewałam.

Łosoś po japońsku

ŁOSOŚ PO JAPOŃSKU

składniki na 2 osoby:
- 1 szkl ryżu ugotowanego na sypko
- 150g wędzonego łososia
- suszona natka pietruszki
sos:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu pstrygowego
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżeczka wasabi
- ¼ łyżeczki sambalu
Składniki sosu podgrzać w rondlu do rozpuszczenia i połączenia. Na gorący ryż położyć plasterki łososia, polać sosem i posypać natką.


Łosoś po japońsku

 
1 , 2
Szablon