biało-czerwone gotowanie
piątek, 13 lipca 2007
Nie lubię typowych kotletów, poza tym dzisiaj żyję w ogóle bezmięsnie (nawet na śniadanie jadłam kanapki z żółtym serem, ogórkiem, pomidorem i piklami - zero wędliny etc). Zrobiłam planowane od kilku dni kotleciki jajeczne. Kotleciki, bo wyszły bardzo malutkie. Większe się rozpadały jak chciałam je obtoczyć w bułce tartej. Do tego ziemniaki i sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z cebulą.

KOTLETY Z JAJEK

darmowy hosting obrazków

składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- 1 namoczona bułka
- ok.1 łyżki masła
- sól, pieprz (i ewentualnie inne przyprawy)
- dużo szczypiorku
- bułka tarta

Jajka posiekać czy rodziabać widelcem, wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem, odcisniętą bułką, masłem i szczypiorkiem, ewentualnie dosypać bułki tartej jeśli masa będzie za rzadka (moja była) Robić takie kotleciki jak mielone , obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron (ja smażyłam z 4, bo mi jakoś dziwnie te kotleciki wyszły i się po bokach nie chciały usmażyć)


Jak już pisałam, do tego ziemniaki polane tym, co zostało na patelni plus...

SURÓWKA (VEL. SAŁATKA) POMIDOROWA

składniki:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- sól, pieprz

Pomidory drobno pokroić, cebulę poszatkować, otrzeć łzy ;) posypać solą i pieprzem, odstawić na jakieś 0,5h.

darmowy hosting obrazków

źródło: forum wizaz.pl
poniedziałek, 09 lipca 2007

Bardzo delikatne, słodkie placuszki idealne na śniadanie lub kolację :) Można dodać do nich dowolny smakowy serek, żeby były jeszcze fajniejsze :) Polecam dla dzieci - niejadków.

danio placki

DANIO PLACKI

składniki
- 6 łyżek mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania serka homogenizowanego Danio
- szczypta proszku do pieczenia
- olej

Wszystko dokładnie wymieszać, masa musi być jednolita i lekko gęstawa. Smażyć na oleju z obu stron.
Ewentualnie na talerzu posypać cukrem pudrem. (dla mnie są wystarczająco słodkie, ale brat dosładza)


Edit 20.11.2008
Robiłam je wiele razy, ale dopiero dzisiaj mi się przypomniało, że nie zrobiłam im zdjęcia, więc uzupełniam :) Zrobiłam z połowy składników, wyszły 4 średnie placki i jeden malutki.

Tydzień temu w poniedziałek Mama oznajmiła mi, że od dzisiaj to ja gotuję, więc na pierwszy ogień poszła zapiekanka makaronowa, którą ściągnęłam z kumpeli lekko ją modyfikując.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

składniki:
-0,5kg makaronu (świderki)
-1 marchewka
-1 puszka kukurydzy konserwowej
-1 czerwona papryka
-1 zielona papryka
-0,5kg kiełbasy
-20dkg źółtego sera
-fix Knorr do potraw chińskich
-2-3 cebule

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kukurydzę także odcedzić. Marchewkę, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem, ewentualnie doprawić do smaku jakimiś przyprawami. Zrobić sos z fixu według przepisu na opakowaniu. Makaron z dodatkami przekadać na zmianę sosem i żółtym serem. Piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut.
Podawać polane ketchupem lub innym sosem.

Uwagi
W oryginale była papryka marynowana i fix grzybowy.

I obiad załatwiony na 3 dni
Szablon