biało-czerwone gotowanie

Wpisy z tagiem: F1 od kuchni

środa, 03 grudnia 2014


To już naprawdę jest koniec naszego wspólnego gotowania z Formułą. Sezon skończył się ponad tydzień temu, dobiegł też końca nasz tydzień nadrabianie zaległości. Teraz już pora na szykowanie się do świąt :)
Wszystkie poniższe przepisy dodałam też do odpowiednich wcześniejszych podsumowań.


Zobaczcie, ile smakowitych przepisów udało nam się nadrobić:



bułki


Chińskie ogórki - Daria (ja) (GP Chin)

ogórki



żeberka



pita



hummus



kurczak



kurczak


Ramen - Anna (GP Japonii)

ramen


Tahini - Danusia (GP Abu Dhabi)

tahini



Bardzo Wam dziękuję dziewczyny (i chłopaki ;)z a udział zarówno w tym wydarzeniu, jak i we wszystkich poprzednich :)


Jeśli macie jakieś uwagi co do organizacji wspólnego gotowania i pomysły jak je usprawnić, koniecznie dajcie znać.


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

wtorek, 02 grudnia 2014

Kto by pomyślał, że jeden z moich najbardziej domowych i w moim odczuciu polskich obiadów, bazuje na węgierskim kurczaku :) Muszę przyznać, że smakuje bardzo domowo, idealnie nadaje się na niedzielny obiad z rodziną - nawet z Babcią tradycjonalistką :) Ja co prawda preferuję wersję ostrzejszą, ale spokojnie możecie użyć tylko soli i słodkiej papryki i taka wersja też już jest smaczna, ja jednak miałam ochotę na mocniej doprawione mięso. Danie jest bardzo proste. W czasie, kiedy kurczak się dusi, można sobie spokojnie obrać i wstawić ziemniaki i przygotować surówkę. Jeszcze zdąży się przegryźć. A mięso jest mięciutkie, soczyste i samo odchodzi od kości. Warto poczekać godzinę na taki obiad.

kurczak po węgiersku
niedziela, 30 listopada 2014

 

Do chińskich żeberek, które przygotował Gabryś, pasuje coś orzeźwiającego. Dlatego padło na ogórki. 
Dobrze, żeby były w podobnym klimacie, prawda? Więc sięgnęłam po część tych samych składników.
Ogórki dzięki leżakowaniu w wodzie z lodem i solą zostały chrupiące, a dzięki zalewie nabrały orientalnego posmaku. 

ogórki


CHIŃSKIE OGÓRKI

składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 łyżka soli
- lód w kostkach
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1½ łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka Srirachy
- czarny sezam do posypania

Ogórki dokładnie umyć, ewentualnie obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka (najwygodniej będzie łyżką).
Pokroić w plasterki i włożyć do miski z wodą z solą i lodem na ok. 0,5h.
W tym czasie wymieszać ocet, sos sojowy, cukier, olej sezamowy i Srirachę.
Ogórki odsączyć, zalać sosem. Wymieszać dokładnie i zamknąć z zalewą na kolejne 0,5h w lodówce.
Podawać odsączone z zalewy, posypane czarnym sezamem.

źródło: Kalyn's Kitchen

Wspólne gotowanie z Formułą - 2014

czwartek, 27 listopada 2014

 


Sezon Formuły 1 dobiegł końca, ale trwa tydzień nadrabiania kulinarnych zaległości. Postanowiłam zostać jeszcze w klimatach ostatniego Grand Prix - w Abu Dhabi i tak powstał hummus. To świetna, wegańska, zdrowa przekąska. O ile poda się ją z czymś równie zdrowym ;) Bardzo dobrze łączy się z surowymi warzywami, np. marchewką, selerem naciowym czy papryką. Ale w odrobinę mniej zdrowej wersji polecam również z nachosami. 
 
hummus
 
HUMMUS KLASYCZNY
 
składniki:
 
- 1 puszka ciecierzycy
- 1⁄3 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek + trochę do polania
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pietruszka lub kolendra do posypania
- ew. trochę zalewy z ciecierzycy
 
Ciecierzycę odsączyć (zachowując zalewę), przelać zimną wodą. 
Zmiksować z pastą sezamową, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę zalewy z ciecierzycy.
Podawać polaną oliwą i posypaną posiekaną pietruszką lub kolendrą.
 
hummus
 
Już sam klasyczny hummus jest bardzo dobry, ale po co się ograniczać? W lodówce trafiłam na otwarty słoik suszonych pomidorów i stwierdziłam, że to będzie dobry dodatek. Nie myliłam się :)
 
hummus
 
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI
 
składniki:
 
- 1 puszka ciecierzycy
- 1⁄3 szklanki tahini (pasty sezamowej)
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów z przyprawami
- 4 suszone pomidory + 1 do posypania
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- ew. trochę zalewy z ciecierzycy
 
Ciecierzycę odsączyć (zachowując zalewę), przelać zimną wodą. 
Zmiksować z pastą sezamową, olejem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i przyprawami.
Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę zalewy z ciecierzycy lub więcej oleju.
Podawać polaną olejem z pomidorów i posypaną kawałkami pomidorów.
 
Wspólne gotowanie z Formułą - 2014
poniedziałek, 24 listopada 2014

 

Wspólne gotowanie z Formułą


WOW, ostatnie Grand Prix za nami! Dotarliśmy do końca sezonu. Szybko minęło, prawda?
Na szczęście przed nami jeszcze dodatkowy tydzień gotowania, ale o tym więcej jutro na Facebooku :)


Tymczasem zobaczcie nasze smakołyki :)



falafel


fataair


pudding




NADROBIONE PODCZAS DODATKOWEGO TYGODNIA


pita



hummus


Tahini - Danusia (GP Abu Dhabi)

tahini

Bardzo Wam dziękuję dziewczyny za udział zarówno w tym wydarzeniu, jak i we wszystkich poprzednich :)
Jeśli jeszcze macie ochotę dodać coś, co się nie załapało do wcześniejszych Grand Prix, pamiętajcie, że jutro rusza dodatkowy tydzień na nadrobienie zaległości :)


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014
poniedziałek, 10 listopada 2014





Normalnie byłoby to ostatnie Grand Prix i koniec zabawy. Ale nie w tym roku :) Po przejrzeniu setek stron z przepisami, stwierdzam, że Brazylia to kraina mlekiem (skondensowanym), kokosem i limonką płynąca ;) ja jednak postawiłam na bardziej swojskie smaki. A pozostali uczestnicy? Sprawdźcie sami




brazylijskie bułeczki



brazylijskie klopsiki


Cajuzinho - Danusia

cajuzinho



cuca de Maca



Moqueca i farofa



I to by było na tyle :) Bardzo Wam dziękuję dziewczyny za udział i zapraszam na jeszcze jedno - ostatnie Grand Prix - Abu Dhabi, już w najbliższą niedzielę.

Jeśli jeszcze macie ochotę dodać coś, co się nie załapało do wcześniejszych Grand Prix, pamiętajcie, że planuję dodatkowy tydzień na nadrobienie zaległości :) 


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014


niedziela, 09 listopada 2014

 

Podejrzewam, że myśląc o kuchni brazylijskiej, raczej nie przychodzi Wam do głowy szarlotka. Ja też szukałabym raczej czegoś zupełnie innego. Ale okazuje się, że na przełomie XIX i XX wieku wielu Niemców zamieszkiwało południowe stany Brazylii i ich ciasta przyjęły się tam na tyle, że stały się tradycyjnymi brazylijskimi smakołykami. 
Cuca to ciasto zwykle z jabłkami lub bananami, z korzennymi przyprawami, pod kruszonką, bez polewy. Często jedzone na śniadanie lub do popołudniowej kawy.
Wygląda na to, że w Brazylii można poczuć się bardzo swojsko za sprawą kawałka ciasta z jabłkami :) I to pysznego, aromatycznego, puszystego i wilgotnego ciasta z cudowną, chrupiącą kruszonką. Choć jest to zupełnie inna szarlotka, niż nasza z dużą ilością jabłek i małą ilością ciasta. Zdecydowanie proporcjonalniej by to wyglądało, gdybym wzięła dużo większą formę do pieczenia ;) Co nie zmienia faktu, że jest przepyszna i w jakiś sposób kojarzy mi się z domowym ciepłem i... Babcią.


brazylijska szarlotka


CUCA DE MAÇÃ - brazylijska szarlotka z kruszonką

składniki na tortownicę o średnicy 30cm (u mnie kwadratowa foremka 25x25cm)

3 dojrzałe jabłka
sok z cytryny

kruszonka:

- 6 łyżek mąki
- ½ szkl cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)

ciasto:

- 4 jajka 
- 2 szkl cukru (dałam 1½, ale dla mnie to nadal za dużo)
- 4 łyżki masła
- ½ szkl tłustego mleka
- 3 szkl mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki posiekać razem lub rozcierać rękami, do utworzenia się ładnych grudek. Schować do lodówki.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry (u mnie ok. 0,5cm grubości). Skropić sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały i odstawić.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka wrzucić do dużej miski razem z cukrem i masłem. Ubijać, do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Wmieszać na małych obrotach mleko, po czym dalej mieszając, dodawać po ½ szklanki mąki. Wmieszać proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, delikatnie, partiami dodawać do ciasta bardzo dokładnie, ale ostrożnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto, wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dość ciasno plasterki jabłek. Całość zasypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut* lub do zbrązowienia wierzchu i suchego patyczka.
Po upieczeniu studzić w foremce, na kratce.

*Ja piekłam 70 minut, po czym okazało się, że mam włączony termoobieg i ciasto cały czas było płynne w środku. Wyłączyłam go i dopiekałam jeszcze 15 minut.

brazylijska szarlotka


brazylijska szarlotka


brazylijska szarlotka


źródło: Flavors of Brazil 





smaczna jesień


imieniny


poniedziałek, 03 listopada 2014



Wspólne gotowanie z Formułą - USA


No proszę, nie było lawiny fast foodu :) Były za to aż 3 macaroni and cheese, przy czym każde inne! Były niesamowite słodkości, świetne buły do hamburgerów i szybka zupa.
Taka smakowita Ameryka to mi się podoba :) a Wam?
Zobaczcie, co przygotowaliśmy:





Bułki




chowder




dyniowe mac'n'cheese




dyniowy mac & cheese


Key Lime Pie - Danusia


Key lime pie




korzenna tarta dyniowa




mac'n'cheese


Paluchy wiedźmy - Danusia


paluchy wiedźmy




Pieczona Alaska



Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za wszystkie przepisy :)


A tymczasem, do niedzieli trwa akcja ze wspólnym gotowanie z okazji Grand Prix Brazylii, które wyjątkowo w tym roku nie jest ostatnie :) zapraszam!


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014


poniedziałek, 13 października 2014

 

Jeśli lubicie sosy typu harissa i szukacie nowych, ostrych doznań, koniecznie spróbujcie tego sosu. Jak to określiła Raven, od której dostałam przepis, " jak Rosja długa i szeroka (wliczając Kaukaz i aż po Syberię) tyle jest na adżikę przepisów", dlatego ja Wam podam moją wersję. Z odrobinę większą ilością słodkiej papryki (nie pół na pół z ostrą) i nieco mniejszą ilością ziół. Za to nadal bardzo prostą, szybką i niesamowicie aromatyczną. I oczywiście pieruńsko ostrą ;)


adżika


ADŻIKA
 
składniki na 7 słoiczków po ok. 185g
- ½kg ostrych papryczek (u mnie cyklony)
- ok 750g słodkiej papryki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka bazylii
- ½ pęczka kolendry
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki kozieradki
- 1 łyżka nasion kolendry
- odrobina soli
- 1-2 łyżki octu winnego
Z ostrych papryczek odkroić jedynie ogonki, zmiksować całe razem z nasionkami.
Słodką paprykę oczyścić z ziarenek, również zmiksować.
Dodać do miksera zioła, obrany czosnek i zmielone lub roztarte w moździerzu przyprawy.
Wszystko dokładnie razem zmiksować, dodać sól i ocet.
Wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików.
Dobrze zakręcić, wstawić do zimnego piekarnika (zakrętkami do góry), ustawić na 135°C i pasteryzować godzinę.
Zostawić w piekarniku do ostudzenia.


adżika


~ ~ ~


Wspólne gotowanie z Formułą - Rosja


Pora na podsumowanie najbardziej kontrowersyjnego Grand Prix w tym roku. Jak wygląda sytuacja polityczna, każdy wie. Część z nas w kuchni się od tego odcięła, większość akcję zbojkotowała. Ja to rozumiem i spodziewałam się, że tak będzie, ale dziękuję za wyrażenie opinii, bo równie dobrze przecież mogliście po prostu mnie i moją akcję zignorować bez słowa. Cieszę się, że jednak dwie osoby zdecydowały się na przygotowanie rosyjskich smakołyków i Wam również bardzo dziękuję :)





oladuszki




rosyjskie ciasteczka



I to by było na tyle :) Zapraszam za 2 tygodnie do USA :)


Wspólne gotowanie z Formułą - 2014


poniedziałek, 06 października 2014





Wspólne gotowanie z Formułą - 2014


Bardzo dziękuje wszystkim, którym udało się dołączyć. Ja sama niestety się nie wyrobiłam, ale już wiem, co przygotuję japońskiego w tygodniu na nadrobienie zaległości ;)
Szczerze mówiąc, jestem zaskoczona, że nie pojawiło się sushi ;) ale to nawet lepiej, bo przygotowałyście o wiele ciekawsze dania :)
Szkoda, że sam wyścig nie dla wszystkich kierowców zakończył się dobrze. Mocno trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia Julesa Bianchi.





fasolka




ciasto herbaciane




japońskie kuleczki




naleśniki




onigiri


NADROBIONE PODCZAS DODATKOWEGO TYGODNIA
Ramen - Anna (GP Japonii)

ramen

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za wszystkie przepisy :)


A tymczasem, do niedzieli trwa akcja ze wspólnym gotowanie z okazji kontrowersyjnego Grand Prix Rosji, zapraszam



Wspólne gotowanie z Formułą - 2014
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Szablon